Spomen-obilježje poginulim ruskim novinarima
Spomen-obilježje poginulim ruskim novinarima Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

Policija je podnijela kaznene prijave protiv dvojice bivših pripadnika specijalne jedinice policije tzv. SAO Krajine zbog ubojstva dvojice ruskih novinara 1. rujna 1991. godine.


Sisačko-moslavačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje ubojstva dvojice ruskih novinara, Gennadija Demjanovića Kurinnoja (1950) i Viktora Vladimirovića Nogina (1948), počinjeno 1. rujna 1991. godine te podigla kaznene prijave protiv dvojice pripadnika tadašnje specijalne jedinice policije tzv. SAO Krajine.

Vezani članci Lisice, ilustracija Kazna za hladnokrvno ubojstvo: U Zagrebu osuđen mladić, ubio je novog dečka bivšeg partnera Obilježena 29. godišnjica ubojstva obitelji Zec - 3 Milošević na godišnjici ubojstva obitelji Zec progovorio o velikom problemu: "Preispitajmo kao društvo svoj odnos prema djeci srpske nacionalnosti"

Ubojstvo se dogodilo na području Panjana kod Hrvatske Kostajnice, na punktu koji su prethodno držale postrojbe Teritorijalne obrane Kostajnica, koji se nalazio stotinjak metara od ceste Hrvatska Kostajnica - Petrinja.

Među pripadnicima specijalne policije bila su i dvojica osumnjičenih, tada 26-godišnjak i 33-godišnjak kao pomoćnik zapovjednika za pozadinu. U trenutku kad je iz smjera Hrvatske Kostajnice naišlo osobno vozilo s diplomatskim registarskim oznakama, navedena grupa otvorila je vatru iz pješačkog naoružanja na navedeno vozilo koje se uslijed pucnjave zaustavilo. U vozilu su se nalazili tada 41-godišnji i 43-godišnji profesionalni ruski novinari, u civilnoj odjeći, koji su toga dana bili na profesionalnom zadatku na području ratnog sukoba.

Nakon što se vozilo zaustavilo, pripadnici navedene jedinice specijalne policije prišli su vozilu i ustanovili da su osobe u vozilu ranjene, ali još uvijek žive. Među prvima je došao osumnjičeni 26-godišnjak i od ranjenih novinara uzeo osobne isprave, između ostalih putovnice i novinarske iskaznice te hicima iz pištolja usmrtio obojicu ranjenih novinara.

Ubojstvu je svjedočila većina pripadnika grupe specijalne jedinice, među kojima i osumnjičeni tada 33-godišnjak koji je zapovijedao. Iako je osumnjičeni, tada 33-godišnjak, kao faktični zapovjednik na terenu bio dužan spriječiti tadašnjeg 26-godišnjaka, on nije poduzeo ništa. Umjesto toga zajedno s pripadnicima grupe i osumnjičenim 26-godišnjakom prikrivao je i zataškavao zločin.

Među ostalim, oduzeli su novinarsku opremu, a automobil su zapalili te olupinu i posmrtne ostatke ubijenih novinara odvezli uz korito rijeke Sunje u Donjim Kukuruzarima.

Olupina automobila pronađena je 1992., dok posmrtni ostaci ubijenih novinara do danas nisu pronađeni i obojica se i dalje vode kao nestale osobe.

Policija je protiv osumnjičenih koji su nedostupni tijelima kaznenog progona Republike Hrvatske podnijela kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.