Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predstavnici zadarske Policijske uprave na konferenciji za novinare izvijestili su da je policija kazneno prijavila N.V. i T.F. zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo pripreme za kažnjivo djelo protudržavnog terorizma.


Potvrdili su da je policija u nedjelju u 23,10 sati u Zadru, te petnaest minuta nakon ponoći na obrovačkom području uhitila hrvatske državljane N.V. (33) i T.F. (32), oba s područja Zadarske županije.

Vezani članci Vili Beroš - 4 Beroš za DNEVNIK.hr iznio svoju stranu priče o incidentu u Zadru: ''Tužit ću one koji tvrde da nismo ostavili novac" Odlagalište otpada u Obrovcu - 4 Obrovčani bijesni jer Grad želi zarađivati deponiranjem tuđeg komunalnog otpada: ''To je jedna nakaradna odluka''

N.V. je sa sobom imao eksplozivnu napravu, t.j. plastični eksploziv.

Spriječili smo djelo koje bi, da je ostvareno, imalo neprocjenjive posljedice, izjavio je načelnik PU-a Anton Dražina.

Načelnik Kriminalističkog odjela PU-a Antun Novoselović rekao je kako bi, da je slučajno taj eksploziv podmetnut pod vozilo, cijelo vozilo bilo uništeno te da bi stradale sve osobe u njemu.

Prema mišljenju županijskoga državnog odvjetnika Ivana Galovića tu nije riječ samo o mogućoj materijalnoj šteti nego je bitan i način na koji se djelo htjelo izvesti, kao i mjesto, središte Zadra, gdje živi velik broj ljudi. Zato to djelo ima obilježje protudržavnog terorizma, istaknuo je Galović. Dodao je kako se u istoj kvalifikaciji ne isključuje i mafijaški obračun.

Na konferenciji za novinare ponovljeno je da je u nedjelju navečer oko 23,10 sati na zadarskom Poluotoku u Ulici zadarskog mira uhićen muškarac koji se sumnjivo ponašao i koji se pokušao udaljiti kad je primijetio policijske službenike. On je zaustavljen i sproveden u policijske prostorije. U tom trenutku osoba koja je dovezla sprovedenog pokušala je pobjeći automobilom 'fiatom puntom', ali je 32-godišnji vozač T.F. zaustavljen na obrovačkom području te je i on sproveden.

Osumnjičenici su sprovedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.

N.V. je od prije poznat zbog krivotvorenja isprava, T.F. je odslužio 14-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog zlouporabe opojnih droga, no u drugoj zemlji. Obojica su hrvatski državljani, ali povremeno žive i u drugoj zemlji.

Kriminalističkom obradbom utvrđuju se motivi i mete napada, a policija još nema indicija da pripadaju tzv. zemunskom klanu u Srbiji.

Policija je isključila i mogućnost da su uhićenici kanili aktivirati eksploziv na trajektu Zadar-Ancona, a pojačan policijski nadzor trajekta služi za veću sigurnost i prikupljanje mogućih informacija, rečeno je na konferenciji za novinare u PU.