Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kaznene prijave za protudržavni terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici zadarske Policijske uprave na konferenciji za novinare izvijestili su da je policija kazneno prijavila N.V. i T.F. zbog osnovane sumnje da su počinili kažnjivo djelo pripreme za kažnjivo djelo protudržavnog terorizma.

Potvrdili su da je policija u nedjelju u 23,10 sati u Zadru, te petnaest minuta nakon ponoći na obrovačkom području uhitila hrvatske državljane N.V. (33) i T.F. (32), oba s područja Zadarske županije.

Pročitajte i ovo Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci Odlagalište otpada u Obrovcu - 4 200 KUNA PO TONI Obrovčani bijesni jer Grad želi zarađivati deponiranjem tuđeg komunalnog otpada: ''To je jedna nakaradna odluka''

N.V. je sa sobom imao eksplozivnu napravu, t.j. plastični eksploziv.

Spriječili smo djelo koje bi, da je ostvareno, imalo neprocjenjive posljedice, izjavio je načelnik PU-a Anton Dražina.

Načelnik Kriminalističkog odjela PU-a Antun Novoselović rekao je kako bi, da je slučajno taj eksploziv podmetnut pod vozilo, cijelo vozilo bilo uništeno te da bi stradale sve osobe u njemu.

Prema mišljenju županijskoga državnog odvjetnika Ivana Galovića tu nije riječ samo o mogućoj materijalnoj šteti nego je bitan i način na koji se djelo htjelo izvesti, kao i mjesto, središte Zadra, gdje živi velik broj ljudi. Zato to djelo ima obilježje protudržavnog terorizma, istaknuo je Galović. Dodao je kako se u istoj kvalifikaciji ne isključuje i mafijaški obračun.

Na konferenciji za novinare ponovljeno je da je u nedjelju navečer oko 23,10 sati na zadarskom Poluotoku u Ulici zadarskog mira uhićen muškarac koji se sumnjivo ponašao i koji se pokušao udaljiti kad je primijetio policijske službenike. On je zaustavljen i sproveden u policijske prostorije. U tom trenutku osoba koja je dovezla sprovedenog pokušala je pobjeći automobilom 'fiatom puntom', ali je 32-godišnji vozač T.F. zaustavljen na obrovačkom području te je i on sproveden.

Osumnjičenici su sprovedeni istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.

N.V. je od prije poznat zbog krivotvorenja isprava, T.F. je odslužio 14-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog zlouporabe opojnih droga, no u drugoj zemlji. Obojica su hrvatski državljani, ali povremeno žive i u drugoj zemlji.

Kriminalističkom obradbom utvrđuju se motivi i mete napada, a policija još nema indicija da pripadaju tzv. zemunskom klanu u Srbiji.

Policija je isključila i mogućnost da su uhićenici kanili aktivirati eksploziv na trajektu Zadar-Ancona, a pojačan policijski nadzor trajekta služi za veću sigurnost i prikupljanje mogućih informacija, rečeno je na konferenciji za novinare u PU.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene