Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, u srijedu je u nastavku iznošenja svoje obrane nakon popodnevne stanke objasnio da u izjavi o hrvatskom ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku nije mislio da je Karamarko organizator ubojstva Ive Pukanića, već da sprječava uhićenje pojedinih osoba koje su s tim povezane.


Jocić je kazao kako su neke osobe već uhićene u postupku za Pukanićevo ubojstvo te da je on htio reći da Karamarko usmjeruje istragu prema Srbiji i Jociću. Po njegovim riječima, cilj je trebao biti, radi hrvatske javnosti, da je Srbin ubio Pukanića. Njegov odvjetnik Zdenko Tomanović kazao je pred sudskim vijećem kako je u stanci razgovarao s predstavnicima medija te da se iz razgovora s novinarima vidjelo kako je potrebno objasniti izjave njegova branjenika.

>> 'Moćnici u Hrvatskoj ne žele da se ubojstvo Pukanića razrješi'

Jocić je u nastavku svoje obrane u povodu optužbe da je organizator umorstva suvlasnika 'Nacionala" Ive Pukanića izjavio da iza Pukanićeva umorstva stoji hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. U nastavku suđenja njemu, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, dvojici članova njegove skupine optužene za ubojstvo suvlasnika tjednika 'Nacionala' Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića, Jocić je najavio kako će u tijeku postupka predočiti svoje spoznaje o Karamarkovoj umiješanosti te da će to potvrditi njegovi svjedoci.

Glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec rekao je danas da su sulude optužbe da iza ubojstva suvlasnika tjednika 'Nacionala' Ive Pukanića stoji hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. 'Sulude su optužbe da ministar Karamarko stoji iza ubojstva Pukanića i da je postupak protiv Jocića politička zavjera', rekao je Hini Krunoslav Borovec. Uobičajeno je, smatra Borovec, da pripadnici kriminalnog miljea, posebice organiziranog, pribjegavaju taktici diskreditiranja tijela (policija i pravosuđe) koja protiv njih vode postupak ili su započela njihov progon te da žele kao nezakonite ili neutemeljene prikazati dokaze koje ih terete.

'Karamarko usmjeruje istragu prema Srbiji i Jociću'

U MUP-u u prvi tren nisu željeli komentirati Jocićevu tvrdnju već su samo kratko rekli da nisu ni očekivali da će na početku suđenja u Beogradu priznati ubojstvo. Jocić je danas, drugog dana suđenja, iznoseći obranu od optužbe da je organizirao i financirao Pukanićevo ubojstvo, najavio da će na suđenju iznijeti svoje spoznaje o Karamarkovoj umiješanosti te da će to potvrditi njegovi svjedoci.

Kasnije je objasnio da u izjavi o hrvatskom ministru nije mislio da je Karamarko organizator ubojstva Pukanića, već da sprječava uhićenje pojedinih osoba koje su s tim povezane. Jocić je kazao kako su neke osobe već uhićene i da je on htio reći da Karamarko usmjeruje istragu prema Srbiji i Jociću.

'Tko je uopće bio Pukanić?'

Sreten Jocić u srijedu je pred sudskim vijećem posebnog odjela Višeg suda u Beogradu izjavio kako za ubijenog Pukanića nije čuo nikad do uhićenja njegova kuma Slobodana Đurovića te da nikad prije nije pratio hrvatske medije. Kazao je i kako nikad nije čuo za medijsku kuću 'Nacional', te da mu nije bio poznat 'dotični gospodin', niti je li on dobar ili loš novinar. 'Hrvatske medije nisam pratio, niti sam čuo da postoji ta medijska kuća', naglasio je Jocić te dodao kako je Hrvatsku oduvijek smatrao 'provincijskom državom', na što ga je sudac Vučinić prekinuo upozorivši ga da mu neće dopustiti vrijeđanje druge države.

Optuženik je, u nastavku suđenja njemu i još dvojici članova njegove skupine optužene za ubojstvo suvlasnika tjednika 'Nacional' Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću, dodao kako podupire medije i da ima mnogo prijatelja među novinarima te da ga 'samo pisanje medija ne može dovesti na optuženičku klupu'. Istaknuo je kako sa svojim kumom Slobodanom Đurovićem nikad nije razgovarao o Pukanićevu pisanju te da za tim nije imao potrebu, kao i da nije imao nikakve spoznaje o atentatu na Pukanića. 'Nisam znao ni za jednu fazu pripreme atentata i da sam išta znao, prijavio bih to tijelima progona', kazao je Jocić.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju