Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana od tri sata

'Moćnici u Hrvatskoj ne žele da se ubojstvo Pukanića razrješi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Joca Amsteram na suđenju za ubojstvo Pukanića izjasnio se da nije kriv. Naveo je da pojedini moćnici u Hrvatskoj imaju interes da se ubojstvo Pukanića ne razrješi.

’Rješenje ubojstva Pukanića nije samo u interesu njegove obitelji, moje obitelji i moje djece, već je i od regionalnog značaja’, rekao je Jocić, javlja RTS.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sutra svjedočenje krunskog svjedoka U Beogradu nastavljeno suđenje za ubojstvo Pukanića Slika nije dostupna Na suđenju u Beogradu Joca Amsterdam Pukanićevo ubojstvo povezao s Hypo bankom

Na Višem sudu u Beogradu počelo je suđenje Sretenu Jociću za ubojstvo Ive Pukanića. Jocić je na beogradski Viši sud dovezen uz dosad neviđene mjere osiguranja. Kolonu od četiri policijska kombija pratilo je još šest specijalnih policijskih džipova. Pojavio se u pratnji svojeg odvjetnika Zdenka Tomanovića koji tvrdi da je njegov klijent nedužan te da će u sudnici odbaciti sve optužbe koje ga terete.

>> Joca spreman otkriti naručitelja ubojstva?

’Nemam ništa ni sa kim. Čekam na ovo suđenje već godinu dana. Bio sam i po sudovima po Europi i godinu dana je dugo, jer sam nevin’, rekao je Jocić, predlažući da se suđenje njemu razdvoji od postupka protiv drugooptuženog Željka Milovanovića.

Obrana na 30 stranica

'Nisam ubio Pukanića, nisam platio, organizirao, naručio niti želio njegovo ubojstvo', rekao je Jocić. On je pred Sudskim vijećem rekao da ne poznaje preostale optužene i da je uhićen na osnovu policijsko-političkog dogovora da se Hrvatskoj napravi ustupak. Kako je rekao, uhićen je zbog navodne sigurnosne informacije da može ugroziti predsjednika Srbije i to za račun srpske, crnogorske, hrvatske i albanske mafije.

Jocić je kazao da u sudskim spisima nema ni jednog dokaza niti izjave svjedoka koji njega terete da je umješan u Pukanićevu smrt. Nakon njega, o optužnici će se izjasniti i preostala dvojica optuženih, a poslije toga će se preći na saslušanje tridesetak svjedoka, od kojih šest ima zaštićen identitet.

Suđenju prisustvuju zaštićeni svjedoci. ’Iako postoji potreba da Jocić bude osuđen zbog tog ubistva nema dokaza protiv njega’, izjavio je Tomanović prije suđenja, te najavio da će njegov branjenik iznijeti obranu koju je napisao na 30 stranica i da će to trajati oko tri sata.

U sudnicu sa suprugom

U sudnicu je stigla i Jocićeva supruga zajedno s nekoliko prijatelja. Rigorozna kontrola mnoge je ostavila ispred ulaznih vrata. Jocić je cijelo vrijeme sa smiješkom pozirao snimateljima. 'Pokušat će uvjeriti suce hoće li pred dilemom koja je postavljena kao politička potreba da bude kriv i pred dokazima i istinom izabrati jedno ili drugo', rekao je Tomašević. Na Specijalnom sudu ne obaziru se previše na optužbe odvjetničkog tima.

Osim Jocića na optuženičkoj klupi nalaze se još Milenko Kuzmanović i Željko Milovanović. Iznoseći osobne podatke na početku suđenja Jocić je naveo da je po nacionalnosti Srbin, po zanimanju poduzetnik, a da u prosjeku zarađuje oko 2.000 eura kao vlasnik poduzeća 'Hemisfera'. Jocić je kazao kako je tri puta osuđivan. 'Prvi put osuđen sam na tri mjeseca zatvora, u općinskom sudu u Novoj Gorici prije 30 godina, kada sam bježao od komunizma', kazao je Jocić precizirajući da je u pitanju djelo ilegalnog prijelaza državne granice.

Drugi put je osuđen u Italiji, na uvjetnu kaznu od dva mjeseca zatvora zbog krađe automobila. Jocić je ispričao da je treći put osuđen u Nizozemskoj, na minimalnu kaznu zatvora od tri godine zato što je prilikom hapšenja ispalio metak na policiju, iako tada niko nije ozlijeđen.

Drugooptuženi Željko Milovanović zvani Gavra, Pilot, Letač, Severeni vetar, izjavio je da živi od ušteđevine odnosno od novca koji je stekao prodajom imanja u Hrvatskoj. Na pitanje suca gdje drži ušteđevinu, Milovanović je odgovorio, 'držim je tamo gdje je nitko ne može pronaći'. Na pitanja što je završio do škole, koja mu je stručna sprema, je li služio vojsku, Milovanović je kratko odgovarao 'bez odgovora'. Ne zna koliko je puta osuđivan, a prema kaznenoj evidenciji koja je pročitana na suđenju, osuđivan je više puta za teške krađe, razbojništva i falsificiranje isprava.

Trećeoptuženi Milenko Kuzmanović zvani Mića, naveo je da je prije uhićenja radio kao tjelohranitelj s mjesečnim primanjem od oko 20.000 dinara, da nije osuđivan, da nema nepokretnosti i da je živio sa nevjenčanom suprugom.

Odvjetnici Milovanovića, Miroslav Petković i Dušan Mašić, zatražili su da iz predmeta budu izdvojeni svi dokazi koje su pribavili hrvatski organi jer su pribavljeni bez naredbe organa Srbije. Advokat Mašić je podsjetio da je Milovanović za isto djelo optužen u Hrvatskoj i da nije moguće voditi istovremeno dva postupka za isto krivično djelo.

Predsjednik sudskog vijeća je Vladimir Vučinić i članovi Nada Zec i Siniša Petrović, dok optužnicu zastupa zamjenik tužioca za organizirani kriminal Jovica Jovanović. Sudac Vučinić najavio je da će na suđenju, pored ostalih, svedočiti Hadži Dragan Antić i Žarko Pavlović.

Tužilaštvo tereti Jocića da je organizirao kriminalnu skupinu koja je 23. studenog 2008. ubila Ivu Pukanića i Niku Franjića. Jocu Amsterdama optužuje se da je još uvijek neidentificiranoj osobi platio 1. 500.000 eura za ubojstvo Pukanića.

Jocić je uhićen potkraj travnja 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produljivan, a Željko Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićeva ubojstva, uhićen je 31. svibnja 2009. u Beogradu. Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubojstvo, uhićen je u Beogradu 30. svibnja, dan prije Milovanovića.

Za ubojstvo Pukanića i Franjića u Zagrebu se od 3. veljače vodi sudski postupak protiv Roberta i Luke Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića, kojima se poslije pridružio optuženi Bojan Gudurić. Njega je Hrvatskoj potkraj veljače izručila Bosna i Hercegovina pošto se u početku veljače predao tamošnjim vlastima.

Suđenje se nastavlja sutra u 14.30 sati u sudnici koja nosi ime talijanskog suca Giovannija Falcone a, kojeg je ubila mafija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene