Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezabilježeno na Balkanu

Jarunsko ubojstvo ostavilo novi jezivi potpis

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šokantan je način na koji je likvidiran Cvetko Simić. Odsijecanje ruku je poruka, poznata u južnoameričkim mafijaškim obračunima.

U balkanskim krugovima ovakva likvidacija dosad nije zabilježena, sve do jarunskog slučaja koji, kako vidimo, zajednički pokušavaju riješiti zagrebačka i beogradska policija. Jarunska egzekucija zgrozila je čitavu Hrvatsku. 'Dosad je to evidentno, da je Hrvatska i odredište određenih pošiljaka, ali da je i tranzitni pravac', tvrdi kriminalist Petar Veić.

Pročitajte i ovo Droge u Hrvatskoj - 4 Najčešće marihuanu Ovisnost u Hrvatskoj: Svaka četvrta osoba probala je neku vrstu droge Uhićenje, ilustracija AKCIJA EUROPOLA Talijanska policija razbila organizirani lanac krijumčara droge: Srpska mafija prebacila četiri tone kokaina iz Brazila

Bosna i Hercegovina je, pored Crne Gore, Srbije, Albanije, Makedonije, Turske, Grčke i Hrvatske jedan od ucrtanih puteva i izvora droge za zapadnu Europu. Iako se tako činilo, mafijaška ubojstva u Hrvatskoj očito nisu prestala. 'U ovom posljednjem slučaju mi ne možemo reći da je tom kraj nečega, kraj neke ere, ili početak nečeg novog', smatra Veić.

Kokain je u Hrvatskoj sve dostupniji i više nije samo ekskluziva bogate elite. Sada se praktički bilo tko može 'navući' na tu drogu, a najviše ju se konzumira vikendom. 'Cijena kokaina se maltene izravnala sa cijenom heroina, tu su vam sad razlike od 10 do 20 posto maksimalno. Vi nažalost gram kokaina već možete nabavit za 400 do 500 kuna', kaže Mirjana Orban iz službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti.

Kokainci rijetko dolaze na liječenje, a zbog stanja psihotičnosti, više završavaju na psihijatriji. Iako izaziva euforiju i osjećaj da sve možete, djeluje na većinu neurona na mozgu. Što ga više uzimate, tolerancija je manja. Slučajeve poput ovog na Jarunu, liječnica Orban nije imala. 'Sigurno da su takve kriminalne radnje moguće, ali to su obračuni najčešće radi novaca u njihovom narko-miljeu. Ja nemam slučajeva da meni dolaze ljudi koji su visokopozicionirani u narko-miljeu, nama dolaze žrtve', ističe Orban. Više desetaka mafijaških ubojstava posljednjih godina nije riješeno. Pomaci su učinjeni, ali ne potpuno.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene