Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bojan Gudurić, kojega se sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića, bit će izručen Hrvatskoj.


Potvrdila je to glasnogovornica suda BiH Manuela Hodžić. Gudurić, koji se u ponedjeljak navečer sam predao policiji u Banjoj Luci, u utorak je saslušan pred sucem suda BiH. Kako je objasnila Hodžić, sudac je nakon Gudurićeva očitovanja da se ne protivi izručenju hrvatskom pravosuđu ovom osumnjičeniku odredio ekstradicijski pritvor. Takav pritvor trajat će dok ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine i Hrvatske ne utvrde način na koji će Gudurić biti izručen hrvatskom pravosuđu.

Vezani članci Slika nije dostupna Slučaj Pukanić: Ipak novo telekomunikacijsko vještačenje Slika nije dostupna Gudurić pokušao zabraniti odvjetniku da govori

>> Uoči početka suđenja za ubojstvo Pukanića predao se B. Gudurić

'Sve do tada on ostaje u pritvoru u Sarajevu', kazala je Hodžić. S obzirom da se Bojan Gudurić nije protivio izručenju hrvatskom pravosuđu to podrazumijeva i tzv. pojednostavljenu proceduru njegova izručenja koja u takvim slučajevima traje razmjerno kratko i zapravo ovisi o dogovaranju detalja između ministarstva pravosuđa dvije države. Bojan Gudurić je osoba koju traži i Srbija sumnjičeći ga za sudjelovanje u nekoliko pljački počinjenih u toj državi.

Izručenje zatražile i Srbija i Hrvatska

'Srbija je uputila Bosni i Hercegovini molbu za izručenje Bojana Gudurića, objavila je u utorak srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović. U izjavi je Malović kazala da je izručenje zatraženo kako bi Gudurić u Srbiji izdržavao četverogodišnju zatvorsku kaznu na koju je osuđen pred sudom u Novom Sadu za više kaznenih djela. Hrvatsko ministarstvo pravosuđa također je uputilo ministarstvu pravde BiH molbu za izručenje Bojana Gudurića. Molba za izručenje popraćena je svom potrebnom dokumentacijom po odredbama Europske konvencije o izručenju, priopćili su iz ministarstva.

Odvjetnik: Predao se jer je nevin i vjeruje hrvatskom sudu

Bojan Gudurić, jedan od šestorice optuženih za ubojstva novinara Ive Pukanića, pristao je na izručenje Hrvatskoj jer smatra da je nevin te da će pred hrvatskim sudom imati pravedno suđenje, doznaje se od njegovog sarajevskog odvjetnika Slavka Ašćerića. On je 29-godišnjeg Gudurića zastupao pred Sudom BiH u tzv. ekstradicijskom postupku, nakon što se jedini odbjegli optuženik za ubojstvo suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i Nike Franjića sinoć u Banja Luci predao policiji u pratnji tamošnjeg odvjetnika Nenada Balabana. 'Uvjeti za Gudurićevo izručenje ostvareni su kada se utvrdilo da on nije državljanin BiH i nakon što je izjavio da želi biti izručen Hrvatskoj', kazao je Ašćerić.

Ne želi služiti kaznu u Srbiji?

Gudurić je uvjeren da će na zagrebačkom Županijskom sudu imati pravedno suđenje, kaže njegov odvjetnik

Dodao je da Gudurić, koji se ne smatra krivim za optužbe o umješanosti u Pukanićevo ubojstvo, na taj način želi 'riješiti postupak u Hrvatskoj', budući je uvjeren da će na zagrebačkom Županijskom sudu imati pravedno suđenje. Osim optužnice u Hrvatskoj, zbog koje je za njim raspisana međunarodna tjeralica i novčana nagrada od 100 tisuća kuna, Gudurića traži i srbijansko pravosuđe pred kojim je pravomoćno osuđen zbog razbojstava na četiri godine zatvora. Ašćerić nije želio nagađati da li Gudurić želi na suđenje u Zagreb kako bi izbjegao služenje kazne u Srbiji. Konačnu odluku o izručenju donijet će Ministarstvo pravde BiH, a Ašćerić predviđa da bi odluka mogla biti donesena u narednih tjedan dana.

U zatvoru se zbližio s Robertom Matanićem

'Osobno smatram da će Ministarstvo odlučiti da Gudurića treba izručiti Hrvatskoj, a ne Srbiji, čiji je državljanin, no ipak treba pričekati službenu odluku', kazao je Ašćerić. Bojan Gudurić zvan Bajone studirao je pravo u Novom Sadu. Kao 24-godišnji član kriminalne skupine u Srbiji je optužen za više pljački benzinskih postaja, kladionica, zlatarnica, poslovnih prostora i trgovina 2004. i 2005. u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici i Srbobranu. Novosadska kriminalna skupina u pljačke je išla maskirana i naoružana, a prema srbijanskom tužiteljstvu u svom razbojničkom pohodu opljačkala je 2,2 milijuna srpskih dinara. Neki hrvatski mediji pišu da je Gudurić i stručnjak za eksplozive i ubojite naprave koje ga je naučio izrađivati jedan bivši vojni specijalac iz Novog Sada. Na odsluženju kazne zatvora u Sremskoj Mitrovici 2006. Gudurić se zbližio s Robertom Matanićem, jednim od petorice suoptuženika s kojim će, kada ga izruče Hrvatskoj, dijeliti optuženičku klupu na zagrebačkom Županijskom sudu.

Uz njih dvojicu za taj zločin optuženi su i Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović i Slobodan Đurović, kum Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam koji je, prema USKOK-ovoj optužnici, s 1,5 milijuna eura financirao i naručio Pukanićevu likvidaciju. Gudurića se tereti da je s tavana zgrade u Palmotićevoj ulici naoružan snajperom promatrao parkiralište spreman da ubije Pukanića ako zataji eksplozivna naprava koju je u skuteru, šest sati prije ubojstva, dovezao Milovanović i parkirao ga pored Pukanićeva automobila. Nakon atentata Gudurić je pobjegao i do sinoć se nije znalo gdje se nalazi. Prema podacima s hrvatske tjeralice, optužen je za teško ubojstvo, udruživanje za počinjenje teškog kaznenog djela i teška kaznena djela protiv opće sigurnosti. (T.Š./Hina)