Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je na temelju kaznene prijave PU zagrebačke donijelo rješenje o provođenju istrage protiv troje stranaca (25, 55, 30) sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanje ljudima.

Galerija


Muškarac (25) navodno je u rujnu 2017. upoznao djevojku (18) i predložio joj da dođe živjeti s njim, njegovom majkom (50) i bratom (30). Djevojka je pristala. 

Vezani članci Preseljen ured ODO-a Ured ODO-a premješten u privatnu zgradu: "Dok od svih očekuje uštede, Vlada neracionalno troši državni novac. Curi na sve strane" Plaćanje, ilustracija - 2 Novac građana spremala u džep: Optužena službenica najtransparentnijeg hrvatskog grada

"Kad je žrtva, koja je bila u dobi djeteta, pristala; zajednički i dogovorno s drugookrivljenicom i trećeokrivljenikom; od rujna 2017. pa do 18. lipnja 2019. zahtijevali su od žrtve da odlazi u trgovine te da bez plaćanja iznosi proizvode, a kad bi ona odbila, fizički su je kažnjavali tako da je žrtva, u strahu za vlastiti život, pristajala odlaziti u trgovine i s polica, bez plaćanja, uzimati proizvode te ih predavala prvookrivljeniku koji bi ih prodavao, a novac bi zadržavao za sebe", stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru. 

Sumnja se da su prvookrivljenik i drugookrivljenica (50) tražili od žrtve da prosi i da sav novac predaje njima, pa su je tako u više navrata odvozili u drugo mjesto gdje je, po njihovu nalogu, prosila i dobiveni i predavala im novac. Kad to više nije mogla trpjeti, pokušala je samoubojstvo. 

Kad se oporavila, okrivljenici su ponovno od nje tražili da ide krasti, čemu se ona suprotstavila. Opet su je počeli tući, pa je djevojka, kako više ne bi trpjela fizičko zlostavljanje, još jednom pokušala samoubojstvo, zbog čega je završila u bjelovarskoj bolnici.

"Osnovano se sumnja i da je prvookrivljenik točno neutvrđenog dana, od 18. lipnja 2019. do 27. lipnja 2019., tijekom boravka žrtve u bolnici, u namjeri da ju ustraši, prijetio joj smrću njezinih roditelja ako bilo što kaže policiji. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru stavilo je sucu istrage Županijskog suda u Bjelovaru prijedlog da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje su upućivale na opasnost da će osumnjičenici pobjeći, da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, kao i da će ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage je, nakon održanog nejavnog usmenog ročišta, donio rješenje kojim je okrivljenicima odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana", kažu u DORH-u.

"Prema današnjim saznanjima, još nije donosena pravomoćna odluka o pokretanju istrage ni o istražnom zatvoru", rekla nam je Sandra Knok-Čanić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Bjelovaru. 

Kako doznajemo, obitelj koja je mučila djevojku ima srpsko državljanstvo.