Uskok je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja, prijevare u sastavu zločinačkog udruženja, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Galerija


Optužnicom se prvookrivljenom i drugookrivljenom stavlja na teret da su, od siječnja do 4. lipnja 2018., u Vinkovcima i drugim mjestima, u zajedničko djelovanje povezali ostale suoptužene radi stjecanja nepripadne imovinske koristi.

Vezani članci Duško Bates Duška za isti dug traže i banka i agencija koja je otkupila taj dug: "Nemam ni za tablete" Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a 'Pali' na prijevarama s PDV-om: Udružili snage i oštetili proračun za najmanje 5 milijuna kuna

U optužnici se navodi da su od različitih dobavljača nabavljali robu te ju preprodavali s namjerom da podijele novac, a da tu istu robu ne plate dobavljačima. U cilju realizacije plana, izradili su neistinitu poslovnu dokumentaciju društva koju su dostavili FINA-i i web-servisu Poslovna.hr kako bi neistinito prikazali poslovne rezultate navedenog društva.

Prema optužnici, neki od okrivljenika su od više trgovačkih društava zatražili isporuku razne robe s odgodom plaćanja nudeći kao jamstvo plaćanja prethodno sačinjene zadužnice, iako svjesni da se po istima neće biti moguće naplatiti.

Prema optužnici, petookrivljenik i šestookrivljenik s jednim su teleoperaterom ugovarali pretplatničke odnose u ime navedenog društva kako bi im bili isporučeni mobilni uređaji uz otplatu na rate, koje nisu namjeravali podmiriti. Okrivljenici su, na štetu više trgovačkih društava, pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 808.833,00 kune koji iznos su međusobno podijelili, navodi se u optužnici.

U optužnici se nalazi i djelatnica FINA-e, koja je, prema USKOK-ovim tvrdnjama na traženje prvooptuženog i uz obećanje da će za to biti nagrađena, u dva navrata, protivno odredbama Pravilnika o načinu i postupku provedbe ovrhe na novčanim sredstvima kojim je propisano i davanje podataka te Pravilniku o Jedinstvenom registru računa i Uputi o dostavljanju podataka u i iz Jedinstvenog registra računa, obavila tražene provjere i o njima obavijestila prvookrivljenog.

U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.