Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oosbna korist

Fiktivnim računima izvlačili milijune kuna iz tvrtki: USKOK podigao optužnicu protiv 36 osoba

USKOK podigao optužnicu protiv 36 osoba zbog izvlačenja novca iz tvrtki (Foto: Getty Images)
USKOK podigao optužnicu protiv 36 osoba zbog izvlačenja novca iz tvrtki (Foto: Getty Images) Foto: Getty Images
USKOK je podigao optužnicu protiv 36 osoba, među kojima su 32 hrvatska državljana, pet trgovačkih društava i jedne udruge zbog zločinačkog udruženja, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja...

Optužnicom se S.J. (1978) odgovornoj osobi u šest trgovačkih društava, i J.P. (1973.), odgovornoj osobi u četiri trgovačka društva, stavlja na teret da su, od početka 2009. godine do kraja travnja 2017. godine povezali M.S. (1976.) u dva trgovačka društva, D. B. (1969.), odgovornu osobu u jednom trgovačkom društvu i P. B. (1968.), odgovornu osobu u jednom trgovačkom društvu.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Vjeko Luetić, doktor za mito, optužen zbog primanja mita Inspektor s prstima u pekmezu Optužen doktor za mito: Pokloni mi rezane kamene ploče i sve će biti OK

Udruživanjem su pribavljali znatnu imovinske koristi izvlačenjem novca iz većeg broja trgovačkih društava i obrta temeljem nevjerodostojnih računa koje će im izdavati te omogućavanje odgovornim osobama tih društava, vlasnicima obrta i drugim zainteresiranim osobama uskratu dužnih davanja proračunu Republike Hrvatske.

Kako je sve funkcioniralo?

S. J., J. P. i M. S. su pronalazili odgovorne osobe trgovačkih društava i vlasnike obrta koje su bile zainteresirane da na štetu svojih trgovačkih društava ostvare nepripadnu imovinsku korist plaćanjem fiktivnih računa.

Nekoliko odgovornih osoba u više trgovačkih društava nalagali su i vršili plaćanje računa za nešto što im nije bilo isporučeno. Plaćani su fiktivni računi na štetu tvrtki u kojima su radili.

Nakon izvršenih uplata manje iznose uplaćenog novca zadržali su na računima svojih trgovačkih društava i udruge, kao i za sebe na ime dogovorene provizije, dok su veći dio novca na temelju fiktivnih računa uplaćivali na račune trgovačkih društava S. J. i J. P. ili su, također na temelju fiktivnih računa, međusobno vršili daljnja plaćanja, a potom obavljali neposredne uplate na račune njihovih trgovačkih društava.

''Potom su I. i II. okr., nakon uplata trgovačkih društava III., IV i V. okr., te neposrednih uplata društava u kojima su odgovorne osobe i vlasnici obrta IX - XX. i XXV. - XXXVI. okr., kao i uplate od drugih društava i udruge, također međusobno vršili plaćanja na temelju fiktivnih računa, a zatim su podizali gotovinu ili su novac prebacivali na svoje osobne račune i osobni račun IV. okr. i nakon toga podizali gotovinu'', piše u priopćenju Sržavnog odvjetništva.

Na računima svojih društava zadržali su gotovo 13 milijuna kuna, više od 57 milijuna podignuli su u gotovini i uz zadržavanje dogovorene provizije vratili odgovornim osobama društava i obrta koji su nalagali neosnovana plaćanja.

Optužene odgovorne osobe u svojim trgovačkim društvima, na temelju fiktivnih računa su nezakonito umanjivali porezne obveze. ''Na taj su način oštetili državni proračun za 7.779.618,45 kuna s osnove poreza na dodanu vrijednost i za iznos od 6.141.004,45 kuna s osnove poreza na dobit, dok su proračun Republike Hrvatske te proračuni Grada Zagreba i Grada Zaprešića oštećeni i za iznos od 1.709.273,78 kuna s osnove neplaćenog poreza i prireza na dohodak'', priopčio je DORH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene