Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vidošević 'ništa nije znao'

ANIMACIJA Ovako su godinama navodno izvlačeni milijuni iz HGK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdenku Peternel, donedavnu 'desnu ruku' dugogodišnjeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, sumnjiče da je iz HGK izvukla čak 32 milijuna. Vidošević tvrdi da nije ništa znao.

Čelni čovjek Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević pred kamere je stigao okružen bliskim suradnicama, ali bez svoje donedavne 'desne ruke'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna Preminuo Ivo Jelić Ivo Jelić Preminuo bivši saborski zastupnik i prvi predsjednik HDZ-a u Dubrovniku

'Ne trebam ni kazati da smo svi iznenađeni i da je ovo vrlo neugodna situacija za Komoru. U potpunosti ćemo surađivati s nadležnim tijelima', obećao je Vidošević.

>> VIDEO Vidošević: Kažu da muž zadnji sve sazna

S uhićenom pročelnicom Zdenkom Peternel radio je godinama. Na pitanje je li, s obzirom da je riječ o njegovoj prvoj i bliskoj suradnici, moguće da ništa nije znao, nakon kratke pauze odgovara: 'Sve je moguće. Između ostaloga, kažu da muž zadnji dozna. Prema tome, sve je moguće, ali moramo i nešto drugo računati. Dok se nekome doista pravomoćno ne dokaže krivnja, ne možete ga smatrati krivim.'

Dokazi kojima raspolažu istražiteljima su bili dovoljni da je zatvore. Sumnjaju da još 2005. godine s još dvojicom pomagača sve osmislila i potpisivala. I to preko računa u 4 tvrtke, koje su s HGK potpisale ugovore o suradnji.

Njima su se slale fakture za nepostojeće marketinške usluge, koje na velikim projektima nisu odrađene. Na taj su način izvlačili novac, a HGK oštetili za više od 32 milijuna kuna. Radili su to, navodno, 6 godina.

Peternel preko odvjetnika sve negira. Branila se šutnjo, ali, kako kaže njezin odvjetnik Davorin Budin, pristup obrani bit će vrlo aktivan i to u pravcu dokazivanja da u konkretnom slučaju nije riječ o fiktivnim fakturama, nego im je prethodila usluga.

Novac se, sumnja se, uplaćivao na račun u inozemstvu. Dijelio se po dogovoru. Sve je ispričao jedan od osumnjičenih, koji se sada brani sa slobode. 'Hoće li ta istina, koju je on iznio i argumentirao, imati reflekse za daljnji tijek postupka, to ćemo vidjeti', kaže odvjetnik trećeosumnjičenog Branko Šerić.

Uz one koji o tome imaju saznanja iskaze će dati i zaposlenici Komore. 'Tijekom istrage treba ispitati desetak svjedoka', kazao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić ne želeći potvrditi je li među tim svjedocima i Nadan Vidošević.

Aferu su spremno komentirali i ministri iz gospodarskih resora. 'Svi lopovi i kriminalci... Ne znam kada će više naučiti lekciju da se u ovoj zemlji više ne smije krasti i ne smije korumpirati. Pa premijeri su završili u zatvoru, zamjenici, ministri, predsjednici uprava... I onda si netko dozvoli da i dalje krade. Onaj koji krade, ako to utvrdi istraga, mora otići u zatvor', rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Komentar je imao i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. 'Čim on [Vidošević] govori da nije znao, tu nečega ima. I to je za mene prestrašno. To su poduzetnički novci ukradeni ljudima u vrijeme krize. Da se meni tako nešto desi, a ne može se desiti, ozbiljno bih razmislio o svojoj odgovornosti', rekao je Maras.

HDZ o svemu šuti. No, drugim je oporbenim zastupnicima znakovito da akcija stiže baš kad i izvještaj Mladena Bajića u saborske klupe. 'Kao kada kućni mačak ulovi miša i dođe ga pokazati svome gazdi prije nego nastupe posljedice', slikovito se izrazio HDSSB-ov saborski zastupnik Boro Grubišić.

'Korupcija i mito u Republici Hrvatskoj, ma gdje da se pojave, uopće me ne iznenađuju', kaže predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Istinu o slučaju, koji je vodstvo Komore neugodno zatekao, tek treba dokazati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene