Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za svoje aplikacije osvajaju nagrade, a o njima pišu najrelevantniji svjetski mediji poput New York Timesa. Iz male tvrtke koju je programerski dvojac osnovao kako bi radili za sebe, a ne za druge, nastala je prava mala tvornica u kojoj je prosjek 25 godina.


Milijuni ljudi, uglavnom Amerikanaca, svakodnevno koriste aplikacije i igrice koje su Alan i Zoran napravili u središtu Zagreba. 'Ukupan broj downloada je dosta velik, otprilike 15 milijuna, a broj dnevnih korisnika između dva i tri milijuna ovisno o danu u tjednu', kaže Alan Sumina, jedan od osnivača tvrtke Nanobit.

Vezani članci Bolja Hrvatska: Glazbom mijenjaju živote - 1 S oštećenjem sluha on je postao filmski skladatelj, a ona uči svirati upravo takve klince: "Ta ljubav, ta energija..." Bolja Hrvatska: Andrej Čolaković - 2 Ima 12 godina, a već je objavio svoju zbirku pjesama: "Želim usrećiti ljude, da vide da ovaj svijet nije tolika banana"

'Planiramo proizvesti još pet igrica u sljedećih osam-devet mjeseci, to je nekakav kratkoročni plan', kaže Zoran Vučinić, jedan od osnivača tvrtke Nanobit.

Moderne se tehnologije iz dana u dan mijenjaju, pa nije lako uvijek razmišljati korak unaprijed. 'Teško je zato, jer moramo biti non-stop uključeni u te procese. Ne smijemo biti zateknuti, da se nešto desi, a da mi to nismo predvidjeli. O tome nam ovisi budućnost', kaže Zoran.

Da im dobro ide, osim velikog uspjeha pokazuje i nagrada Instituta Ruđer Bošković i Vidi-ja Zlatno Teslino jaje. 'To je bila nagrada za inovativnost u kategoriji malih tvrtki i pobijedili smo sa svojom aplikacijom 'Tap&track', koja je u Americi postigla velik uspjeh', kaže Zoran.

>> Osječanin svojom aplikacijom pokorio svijet

Takav da su o njoj pisali i Harvard Health Publications i NY Times. 'To nam je jedno veliko priznanje da smo napravili dobar proizvod', rekao je Zoran.

'Kad su osnivali tvrtku nisu ni sanjali da će samo četiri godine poslije biti tu gdje su sada. 'Imali smo skromna očekivanja, nismo očekivali da ćemo imati ured od 500 kvadrata i da ćemo zaposliti 16 ljudi. To nismo očekivali. Očekivali smo da ćemo moći biti neovisni, samostalni i da nećemo morati raditi ni za koga drugoga', iskren je Zoran.

'Kad smo počeli doista smo bili samo nas dvojica i bili smo dosta oprezni oko zapošljavanja novih ljudi, jer nismo znali u kakvo se tržište upuštamo, koliko je to stabilan izvor prihoda i koliko ima budućnosti u tome', kaže Alan.

Danas su sigurni da budućnost nije upitna pa će u idućih nekoliko mjeseci zaposliti još osmero ljudi. Upravo ovakvih mladih ljudi nam treba što više.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju