Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolja Hrvatska

Učenik generacije ne namjerava otići iz RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na informatičkim i matematičkim natjecanjima iza sebe ostavlja konkurenciju iz cijelog svijeta, a jedan je od najboljih studenata na prvoj godini fakulteta elektrotehnike i računarstva. Uz sve to, Matija Milišić uvijek nađe vremena pomoći mlađim generacijama. On je Bolja Hrvatska.

Matematičke jednažbe i informatički zadaci Matiji Milišiću donijeli su priznanja, diplome, medalje, pa čak i oskare znanja. 'Iz informatike u Tajlandu brončana medalja te iz matematike brončana u Amsterdamu. I u Argentini 2012. isto brončana medalja', nabraja Matija.

Pročitajte i ovo Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu" Najvrijednija nepoznata tvrtka na svijetu - 6 Ultrabogati dioničari Najvažnija nepoznata tvrtka na svijetu vrijedi nepojmljivih dvije tisuće milijardi dolara: "Prodaju lopate u zlatnoj groznici"

>> Zašto se topla voda ledi brže od hladne? Evo odgovora!

Sa šest međunarodnih natjecanja vratio se s isto toliko medalja. Iza sebe je ostavio konkurenciju iz cijeloga svijeta. Rješavanje zadataka na svjetskim natjecanjima često traje i nekoliko dana. 'Tijekom natjecanja ne razmišljate o umoru, pokušavate napraviti najbolje moguće, ali poslije natjecanja to se jako osjeti i gladan sam, žedan, umoran, ispcrljen', kaže.

Dvostruki je državni prvak iz informatike. Na kraju srednje škole proglašen je učenikom generacije. 'Sada mislim da je moja dužnost svoje znanje prenijeti mlađim generacijama', kaže Matija.

Od jeseni uspješno korača i na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva. 'FER sam htio upisati od osnovne škole, moj tata je isto bio na FER-u, meni se to isto činilo kao dobar izbor', kaže Matija.

Zahvaljujući srednjoškolskom znanju, jedan je od najboljih studenata na godini. 'Nema za sada nerješvih zadataka, vjeorjatno će biti u idućim godinama, ali trudit ću se', napominje.

Od ispitnih rokova i natjecanja najbolje se odmara uz glazbu. Pjeva i svira u župnom zboru. 'Čuo sam glazbu i počeo sam pjevati takve stvari i onda sam skužio da bih mogao to češće raditi, da bih se mogao učlaniti u neki zbor, a i htio sam pomoći svojoj župi', pojašnjava Matija.

O odlasku iz Hrvatske ne razmišlja. Znanjem želi pomoći svojoj zemlji, za koju je u 19 godina već ostvario zavidan uspjeh.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene