Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se hoće, to se može

Uspješni studenti osvojili i Kilimanjaro!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni su uspješni sportaši, dobitnici rektorovih nagrada, top-stipendisti, najbolji studenti na godini, neki u rukama imaju i po dvije diplome. Uz sve te obveze uspjeli su organizirati prvu studentsku ekspediciju na Kilimandžaro.

Studentska šestorka iz Rijeke odvažila se na velik projekt i uspjela ga realizirati od početka do kraja. Trebalo je pronaći sponzore, prikupiti dokumentaciju, napraviti plan puta i samog uspona. Nije bilo lako, ali njihov entuzijazam i volja odveli su ih na vrh Afrike.

Pročitajte i ovo Katarina Brajdić - 4 Bolja Hrvatska Katarina ima posuđenu protezu: ''Kad čovjeku zatreba da mu je vratim, morat ću je vratiti'' Bolja Hrvatska 26.02.2024. - 2 Doktorirala s najvišim ocjenama Prva svjetska gramatika romskog jezika djelo je Katarine Katavić: "Jezik je prelijep, htjela sam ga prikazati što bolje mogu"

No ptičice su ostale dolje, a Riječani gore, i to ni manje ni više nego na 5.895 metara visok najviši Afrički vrh. Priča se zavrtjela jer je Vitomiru bilo dosadno dok je planinario po Andama. 'U jednom trenutku mi se to već popelo na živce danima biti u kamenju i onda mi je on rekao trebaš ići na Kilimanjaro, tamo ti je svaki dan drugi krajolik i nikad ti neće dojaditi', rekao nam je Vitomir Maričić, voditelj ekspedicije.

Temeljita priprema

Po atmosferi koju su uhvatili okom kamere, ekipu je složio sjajno. 'Zato smo bili više manje veseli, nije bilo toliko umora, ekipa je stvarno bila za zezanje', dodao je Nebojša Nikolajev, član ekspedicije. 'Funkcioniralo je odlično i mislim da je to najveći uspjeh ove ekspedicije', nadovezao se Vitomir.

Pripreme nisu bile igra. Trebalo je pripremiti tijelo, um, ali i financije. Sponzori su prepoznali potencijal, pa su dečki krenuli. Nije im bilo lako. Svatko od njih drugačije je reagirao na toliku visinu. 'Moj simptom visinske bolesti je bila pospanost, ja dok bi stali popiti vode ili tako nešto, ja bih zaspao u roku sekunde', rekao je Nebojša.

Točka na 'i'

Rijedak zrak, puls luduje, na leđima od 25 do 30 kilograma. 'Na trenutke je malo teško, zadišeš se jer su neki dijelovi dosta strmi', ispričao je Ivan Fučak, isto tako član ekspedicije. Svatko od članova ekspedicije ima svoj najupečatljiviji trenutak. 'Noć prije samog polaska na vrh kad su svi onako bili lagano u 'bedu', Vito je izletio van povraćat, svi su otišli spavati, ne znaš točno što te čeka za tri sata kad krećeš prema vrhu', objasnio je Zoran Nebić.

'Trenutak koji pamtim, je ono nakon tjedan dana Kilimanjara i Afrike švedski stol u hotelu u Tanzaniji, u biti na Zanzibaru', kaže Nebojša. 'Četiri mjeseca nisam riječ rekao o toj Africi, i onda nakon četiri mjeseca su mi se posložile valjda stvari i onda su samo krenule izlaziti iz mene, priče i priče', prisjeća se Siniša Knežević.

Vitomir i Siniša kasnili su na vrh. 'Nekih pola sata je prošlo u tom iščekivanju što će biti s cijelom ekspedicijom, to mi je bio najjači trenutak u cijelom usponu', kaže Sandro Erceg. Završetak dokumentarca o afričkoj avanturi bila je 'točka na i' tog projekta. U planu je nova avantura. Jedva čekamo!

U prilogu su korišteni kadovi dokumentarca o ovom pothvatu koji će se moći pogledati u utorak u 19 sati u Art kinu Croatia u Rijeci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene