Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fakultet mogu birati

Mladi 'lumeni' za koje se otimaju fakulteti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskom timu mladih znanstvenika koji su iz Moskve donijeli čak tri medalje to nisu bila prva priznanja. Na natjecanja iz matematike, fizike, kemije i biologije idu od osnovne škole - i osvajaju prva mjesta. Na koji će fakultet - mogu birati.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Slika nije dostupna Primorac: 'Položena državna matura znači izravan upis na fakultet'

Iako nisu ni prve ni jedine - medalje iz Moskve ipak su im najdraže. Zato jer su ih osvojili praktičnim znanjem - odnosno pravim znanstvenim radovima. Viktoria Belobrajdić je na lukovicama dokazivala štetnost cigareta, a Filip Bzik je možda napravio prvu stepenicu prema otkrivanju uzroka sive mrene.

'Došle smo do zaključka da su light cigarete štetnije od classic cigareta i da uzrokuju veću inhibiciju rasta', pojasnila je Viktoria. 'Na kraju sam uspješno dokazao da nedostatkom tog proteina lećina vlakna imaju nepravilan oblik', dodao je Filip.

Roditelji, profesori, kolege - svi se ponose njihovim uspjehom. 'Osvajanje zlatne medalje se zapravo desilo na tatin rođendan i tata je stvarno bio ponosan na mene i obitelj cijela i prijatelji', kazao je Filip. 'Nakon dodjele nagrada ja sam bila šokirana. I onda je bilo hm, mi smo u Moskvi, moji su u Hrvatskoj, ma nema veze idemo telefonirati! Nisu mogli vjerovati - bili su presretni', dodala je Viktoria.

Presretni su bili i mladi lumeni i to zbog prilike da upoznaju glavni grad Rusije i mlade ljude iz cijeloga svijeta s kojima dijele strast za znanost. 'Deset dana tamo je bilo stvarno neprocjenjivo. Predstavili smo svoje radove, svoju školu, svoju zemlju', kazala je Ines Kovačić. 'Već planiramo gdje ćemo se ponovno sastati, pa sad tražimo nešto na pola puta, ali bi to bilo negdje u Africi, pa će to biti malo kompliciranije, ali valjda ćemo smisliti gdje ćemo se sastati', kroz smijeh he dodala Gabriela Clara Racz.

Uskoro se opraštaju sa školskom pločom, a što će im pisati u indeksu - još moraju odlučiti.

'Ako bih studirala građevinu, onda bih voljela raditi u projektiranju, a ako bih studirala primjenjenu matematiku', kaže Viktoria.

Ines bi pak, voljela raditi u znanstvenom području. 'Znači neka istraživanja, znanstveni radovi u laboratoriju. Tako da ću upisati ili medicinu ili molekularnu biologiju'.

Gabrijela se odlučila za matematiku. 'To mi je dugo bio problem - fizika ili matematika. Lakše je biti znanstvenik s fizikom, ali nekako više volim matematiku, pa ću ipak to studirati'.

'Možda bih jednog dana mogao nastaviti na medicini ili ekonomiji, nisam još odlučio, ima vremena', rekao je Filip.

Odluku će im sigurno olakšati činjenica da zbog uspješnog sudjelovanja na konferenciji u Moskvi imaju osiguran izravan upis na čak pet fakulteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene