Mladi izumitelj Lovro Dujmić sprema se za pothvat karijere. Na proljeće sljedeće godine u svemir će poslati posebnu sondu za ispitivanje atmosfere, a kada ona bude na oko 500 kilometara od Zemlje, Lovri će na računalo poslati posebne slike s ruba svemira.


Kao i većina dječaka, Lovro je sanjario o tome da postane astronaut. Otac ga je usmjerio na bavljenje strojarstvom, a nakon što je završio Tehničku školu Fausta Vrančića, Lovro se posvetio istraživanju svemira.

>> Milijun i pol eura za mlade znanstvenike!

Do sada je već projektirao nekoliko zanimljivih inovacija, od kojih će izdvojiti maleni automobil, kojim se upravlja putem računala. A njegov pothvat karijere je posebna sonda za ispitivanje atmosfere.

Vezani članci Slika nije dostupna Novi uspjesi junaka Bolje Hrvatske Slika nije dostupna OVO su najvažniji događaji u znanosti 2013. godine

'Sonda bi se trebala s balonom vinuti 40 km u nebo što je već granica sa samim svemirom. Na sebi ima i web kamericu koja bi trebala preko interneta uživo prenositi taj cijeli događaj', rekao nam je Lovro.

 

U nebo će poletjeti u proljeće sljedeće godine. Lovro i njegov tim svakodnevno marljivo rade i slažu dijelove ove posebne naprave.

'Cilj cijele misije je istražiti to područje, vidjeti u kakvom je stanju atmosfera, kako raste i pada magnetsko polje, kakva su zračenja ovisno na kojoj visini, i dobit lijepe slike iz svemira, gdje se lijepo vidi zaobljenost zemlje', ispričao nam je Lovro.

Ako sonda uspješno poleti, u svemir će poslati i satelit. A nakon naprava, nada se da će i on u visine. 'Svemir me užasno zanima. Otkad sam bio mali uvijek sam htio teleskop. volio bih vidjeti zemlju, iskusiti bestežinsko stanje', zaključio je Lovro.

Njegov rad nagrađen je brojnim medaljama i priznanjima, koje su mu, kako kaže, najbolji poticaj za nove izume.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook