Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mladi izumitelj

21-godišnji Lovro lansirat će sondu u svemir!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mladi izumitelj Lovro Dujmić sprema se za pothvat karijere. Na proljeće sljedeće godine u svemir će poslati posebnu sondu za ispitivanje atmosfere, a kada ona bude na oko 500 kilometara od Zemlje, Lovri će na računalo poslati posebne slike s ruba svemira.

Kao i većina dječaka, Lovro je sanjario o tome da postane astronaut. Otac ga je usmjerio na bavljenje strojarstvom, a nakon što je završio Tehničku školu Fausta Vrančića, Lovro se posvetio istraživanju svemira.

>> Milijun i pol eura za mlade znanstvenike!

Do sada je već projektirao nekoliko zanimljivih inovacija, od kojih će izdvojiti maleni automobil, kojim se upravlja putem računala. A njegov pothvat karijere je posebna sonda za ispitivanje atmosfere.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Bolja Hrvatska 25.03.2024. - 5 Bolja Hrvatska Kad ne izrađuje nagrađivanu tjesteninu, radi u vrtu, a prepreka mu nisu ni godine ni autizam: "Takvo se dijete rađa valjda jednom u 1000 godina"

'Sonda bi se trebala s balonom vinuti 40 km u nebo što je već granica sa samim svemirom. Na sebi ima i web kamericu koja bi trebala preko interneta uživo prenositi taj cijeli događaj', rekao nam je Lovro.

 

U nebo će poletjeti u proljeće sljedeće godine. Lovro i njegov tim svakodnevno marljivo rade i slažu dijelove ove posebne naprave.

'Cilj cijele misije je istražiti to područje, vidjeti u kakvom je stanju atmosfera, kako raste i pada magnetsko polje, kakva su zračenja ovisno na kojoj visini, i dobit lijepe slike iz svemira, gdje se lijepo vidi zaobljenost zemlje', ispričao nam je Lovro.

Ako sonda uspješno poleti, u svemir će poslati i satelit. A nakon naprava, nada se da će i on u visine. 'Svemir me užasno zanima. Otkad sam bio mali uvijek sam htio teleskop. volio bih vidjeti zemlju, iskusiti bestežinsko stanje', zaključio je Lovro.

Njegov rad nagrađen je brojnim medaljama i priznanjima, koje su mu, kako kaže, najbolji poticaj za nove izume.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene