Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako nastaju zvijezde i supermasivne crne rupe u idućih pet godina intezivno će se proučavati i u Hrvatskoj!


Zahvaljujući 33- godišnjoj Vernesi Smolčić, mladoj astrofizičarki i docentici na PMF-u, koja je za svoj projekt i istraživanja iz europskih fondova dobila čak milijun i pol eura. 'U trajanju od pet godina, za osnivanje vlastite istraživačke grupe i tim projektom ću moći zaposliti petero ljudi', kazala je Vernesa.

Vezani članci Slavni KVIZ koji je izbezumio mnoge: Provjerite možete li prepoznati ovih 20 zvijezda prema slikama iz mladosti Slika nije dostupna Nadareni za nadarene: Studenti PMF-a volonterski prenose znanje srednjoškolcima

Petero mladih istraživača iz Hrvatske, ali i s prestižnih europskih instituta s profesoricom Smolčić proučavat će nastanak zvijezda i crnih rupa. 'S trenutno najboljim svjetskim teleskopom , intefereometrom u Novom Meksiku kojeg možda poznaju iz onog filma 'Kontakt' sa Jodie Foster i Matthew McConaugheyjem, dakle na tim antenama sam dobila 400 sati vremena', kazala je.

>>Oni znaju da se biciklom najviše isplati!

To će vrijeme utrošiti za opažanja u tamnijem i starijem dijelu Svemira, manje poznatim galaksijama. 'Koje su potpuno egzotične, one su čudovišta u stvaranja zvijezda', kazala je Vernesa.

O zvijezdama i Svemiru Vernesa je posljednjih 10 godina učila u cijelom svijetu - od prestižnog Max Planck instituta do američkih fakulteta. Posljednjih pola godine docentica je na zagrebačkom PMF-u. 'Ja sam, iskreno rečeno, uvijek nekako od samih početaka imala na pameti da bi se vratila u Hrvatsku u nekome trenutku i to sam uspjela ostvariti', kazala je.

Vernesina uspjeha svjesni su i njezini studenti na fizičkom odsjeku. 'To je jako velik posao koji je ona napravila jer je uspjela dokazati da sva ta sredstva koja su dodijeljena će biti preusmjerena na školovanje mladih kadrova', kazao je Maksan, student 5. Godine.

No, ni nakon deset godina iskustva, ne zaboravlja na onu drugu stranu zvjezdanog neba. 'Još uvijek vidim romantiku u tome i laički gledam nebo', kazala je Vernesa. A kada ga ne gleda laički, računalom otkriva njegove tajne. S tek 33 godine – 'samo' svemir njezina je granica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook