Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za neke pozitivno, za neke negativno

Yugo i dalje ostaje pravo svjetsko čudo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok Yugo postaje prošlost, jer ga je vrijeme odavno pregazilo, mnogi ga još uvijek nisu spremni potisnuti u zaborav. Iako jeftin i praktičan, jednostavnog, ali i jedinstvenog dizajna, on nije bio samo običan automobil. Za mnoge je on bio i ostao – najbolji.

Naša sugovornica Petra, njegova vjerna obožavateljica, otkrila nam je koje su to njegove čari. 'To je tako kad se čovjek cijeli život vozi u Yugićima, neke stvari ti se uvuku pod kožu', kazala nam je Petra. 'Gospodin od kojeg sam ga kupila jedva se rastao od tog svog auta, bio je tužan, a ja srtena jer sam ga platila 2,500 kn' dodala je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oldtimer? Amerikanac prodaje Yugo iz 1987. godine za 8.500 dolara! Slika nije dostupna Raskoš na društvenim mrežama FOTO Bogate i lijepe - One vladaju Instagramom

Petrin Yugo ulazi u 20.godinu. Kaže kako je još uvijek vitalan te ju rijetko kada iznevjeri. 'Nadam se da će još 10 god poslužiti svrsi' rekla je Petra i istaknula kako bi htjela posjetiti bivšu tvornicu u Kragujevcu te da joj treba i novi fergazer. U jugoslovenskom Detroitu, kako su nekoć zvali Kragujevac, ispred bivše tvornice Yuga, još uvijek stoje dva muzejska primjerka - Yugo Koral i Yugo Cabrio. Koral je bio i najprodavaniji auto na hrvatskom tržištu.

Od 1980.do kraja prošle godine, točnije 10.prosinca 2008., proizvedeno je 795.428 primjeraka. A o nekoć slavnoj proizvodnji podsjetio nas je komercijalni direktor 'Zastava automobilia'. Veliki ponos nekadašnjeg giganta bila je i proizvodnja popularnog Yugo kabrioleta. Yugo bez krova je tako otišao i u Ameriku. U Hrvatskoj postoji klub obožavatelja Yugo automobila, ali to nisu obični Yugići već pravi nabrijani bolidi. Sveke se subote fanovi okupljaju, razmjenjuju informacije, hvale se čiji je bolje sređen, čiji je brži, a s Yugićima su do sada osvojili i brojne medalje. Da su auti stvarno nabrijani pokazuje i podatak da najbrži Yugo iz kluba juri više od 267 km/h.

No, život ide dalje. A Yugo, tvoje vrijeme polako otkucava, iako ćeš ostati pravo svjetsko čudo. Za neke u pozitivnom, a za druge u negativnom smislu.

Emisiju Automotiv pogledajte u nedjelju, u jutarnjem terminu programa Nove TV.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene