Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko je pobjednik?

Utrka ubrzanja godine - Bugatti Veyron vs. Koenigsegg Agera R

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa sa gtboard.com upravo je usrećila veliku populaciju obožavatelja superautomobila ukrstivši dva najjača superautomobila današnjice.

Koliko često možemo vidjeti dva najjača serijski proizvodna automobila na planetu u borbi za premoć? Ne tako često, stoga uživajmo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Volvo Sport P1900 Što kažete na ovaj prekrasan kabriolet iz 1956. godine? Slika nije dostupna Renault oduševio novim Espaceom

Ovakva utrka ne događa se često a glavni sudionici su doista rijetke ljepotice. U ovoj usporedbi izuzet je Hennessey Venom GT jer je to proizvod tuning kompanije za razliku od ova dva automobila koji su čisti proizvod svojih tvornica. Da bi rezultati bili doista legitimni, utrka je ponovljena čak četiri puta.

Prvi sudionik ove priče o superautomobilima je naravno Bugatti Veyron i to Grand Sport Vitesse model koji ima nevjerojatan maksimalan okretni moment od 1.500 Nm, dostupan u rasponu od 3.000 do 5.000 o/min. Za to je zaslužan W16 motor zapremnine 8 litara uparen sa čak četiri turbo punjača koji dostavlja enormnih 1.200 KS pri 6.400 o/min. Na račun ovakvih brojki, Vitesse do stotke ubrzava za nevjerojatnih 2.6 sekundi a brzinomjer se zaustavlja na 410 km/h (limitiran na 375 km/h).

►►►   Tehnički detalji i foto galerija - Bugatti Veyron Grand Sport

Drugi sudionik utrke je švedski Koenigsegg Agera R koju pogoni 5.0-litreni twin-turbo V8 motor koji proizvodi monstruoznih 1.115 KS i 1.200 Nm okretnog momenta gutajući E85 bio-gorivo. Koristeći konvencionalno gorivo poput 95-oktanskog benzina umjesto biogoriva, izlazna snaga smanjuje se na 'samo' 940 KS i 1.100 Nm. Zvjerski V8 uparen je s 7-stupanjskim prijenosom s dvije spojke. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je samo 3 sekunde, a maksimalnabrzina iznosi 375 km/h (elektronski limitirana). Bez limita može potegnuti i do 440 km/h!

►►►   Tehnički detalji i foto galerija - Koenigsegg Agera R

Međutim, jedno je što piše na papiru a drugo je kako se automobil ponaša na cesti pogotovo ako se razmotre čimbenici poput mase vozila. U ovom slučaju, Bugatti na leđima nosi 1888 kg dok je Agera R teška samo 1435 kg što je ušteda od 453 kg.

Stoga predlažemo da pogledate video i uživate u ovoj borbi divova!
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene