Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripazite kako vozite

Oprez za volanom: Kazne do 5 milijuna kuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
730 milijuna kuna će Hrvati ove sezone potrošiti na skijanje i boravak u inozemnim zimovalištima. Prava seoba Hrvata preko granice očekuje se drugog dana nove godine, a upravo su tada cijene i najveće.

Pa čak i 30 posto veće nego samo tjedan dana kasnije. Reklo bi se po svemu navedenom da Hrvati ne osjećaju krizu. Ako ste i vi jedan od onih koji svojim automobilom kreću na skijanje preko granice, onda će vas slijedeći savjeti svakako zanimati.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Jahorina ni Bosna nije što je bila Cijene na skijalištima u susjednoj zemlji odletjele u nebo! "Sad je trenutak da hitno reagiramo"

Kao prvo, na vožnju bez zimskih guma niti ne pomišljajte. Osim mogućeg klizanja i izlijetanja s ceste, mogli bi imati problema i sa zakonom stranih zemalja. Tako bi bez zimskih guma mogli zastati već u Sloveniji. Ondje, naime, vrijedi zakonska odredba prema kojoj svi osobni automobili moraju imati zimske gume za vrijeme zimskih uvjeta, kada pada snijeg ili je cesta zaleđena. Toleriraju se i ljetni pneumatici, ali uz obveznu uporabu lanaca. Posebice se provjeravaju automobili kada je cesta prekrivena snijegom. I nema izvlačenja, zbog poznate susretljivosti slovenskih policajaca. Kazna, od 125 do 418 eura, a za pravne osobe i do 4.200 eura.

Kazna za neodgovarajuće gume 5000 eura!

No to nije ništa prema Austriji. Iako je osnovna kazna za neodgovarajuće gume manja - 35 eura, ona se može popeti do čak 5.000 eura. Neki automobili koji dolaze na skijanje niti ne vrijede toliko. Nemojte zaboraviti da se kod sudara slučaj rješava na sudu, a sudski troškovi svakako nisu maleni. Ako ste se zgrozili na austrijskih 5.000 eura, onda vam je bolje da duboko udahnete. Švicarska, poznati zimski raj, jednostavno ne prašta neodgovornost. Imate li ljetne gume i stanete zbog snijega te iza sebe stvorite kolonu, loše vam se piše. Situacija može postati još gora ukoliko sudjelujete i u sudaru. No, sve je to sitnica prema slijedećem.

Naime, ondje se prometni prekršitelji kažnjavaju prema zaradi koju ostvaruju. Dakle, ako dobro zarađujete te volite nagaziti po gasu, to bi vas moglo koštati i preko 100.000 švicarskih franaka. Da, pola milijuna kuna. Šokirani? Može i gore. Kod naročito teških prekršaja, švicarski će sudovi bez problema propisati i kaznu od milijun franaka, odnosno 5  milijuna kuna.
Zimski idila se tako lako može pretvoriti u zimsku noćnu moru.

O novim, rigoroznim talijanskim kaznama smo već izvještavali, pa podsjetimo samo kako su kazne za prekoračenje brzine čak 7 puta veće od, primjerice, Njemačke. Nadalje, Talijani više ne žele vidjeti smeće na svojim cestama. Vide li vas policajci kako kroz prozor bacate opušak ili papirić, olakšati će vas za 500 do 1000 eura. Vozite li pod utjecajem alkohola, s više od 1,5 promila, Talijani će vam odmah zaplijeniti automobil. Slijedi prodaja na aukciji ili teška borba sa sudovima.

Sumnjamo kako ćete na skijanje potegnuti do Španjolske, no treba znati kako i tamo vrijede slična pravila. Doduše, neće vam zaplijeniti auto ali će vas zato bez problema na tri mjeseca strpati u zatvor. Da se dobro otrijeznite. Volite li manje egzotična, jeftinija skijališta, poput onih u Češkoj ili Slovačkoj, nemojte računati i s jeftinijim kaznama. Tako Slovaci od početka godine primjenjuju nova pravila koja vas za prekoračenje brzine mogu stajati i do 830 eura. Ipak, to je trostruko manja od europskog rekorda. Ponovo je riječ o Austriji, gdje kazna za brzinu iznosi čak 2180 eura. Drugo mjesto drže Francuzi, njihova se uplatnica ispisuje na 1500 eura.

U Italiji kazna za telefoniranje 600 eura

Austrijanci su rigorozni i prema pogrešnom parkiranju. Ukoliko, recimo, zapriječite prilaz hidrantu, kazna može dostići i 720 eura. Na telefoniranje s aparatom na uhu, naravno, niti ne pomišljajte. U Italiji čak prijete s kaznom od 600 eura. Također, na put ne krećite niti bez reflektirajućeg prsluka. Svaka zemlja ima svoja pravila pa vam savjetujemo da ga u slučaju nužde, odnosno kvara, sudara ili sličnog, obučete bez obzira na kojoj se prometnici nalazili. U Sloveniji je, primjerice, obvezna uporaba prsluka i u gradu. Nadalje, u autu obavezno imajte Europsko izvješće o prometnoj nezgodi kako bi kasnije mogli naplatiti štetu na vozilu…

I na koncu ne zaboravite na vinjete. Svaka zemlja ima svoja pravila te su negdje obvezne i za obične regionalne ceste. Dakle, čim pređete granicu - odmah u kupnju, ili to učinite već ovdje u Hrvatskoj. I to je to. 730 milijuna kuna Hrvati iskrcavaju kao turisti, a bilo bi dobro da se tome ne pribroje i milijuni za kazne. Mi smo vas upozorili, ostalo je na vama. Ugodno zimovanje!

Emisiju Automotiv gledajte nedjeljom,u jutarnjem terminu programa Nove TV.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene