Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U slavu trkaće tradicije

Posebno izdanje Nissana 370Z GT

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nissan je uspio izgraditi bogatu tradiciju u automobilističkom sportu, a ta se tradicija i dalje nastavlja i gradi natjecanjima diljem svijeta. Da bi na neki način obilježili i proslaviti svoje superiorne trkaće vještine, Japanci su odlučili lansirati posebno izdanje Nissan 370Z modela – prekrasni 370Z GT Edition.

U čast Nissanovog globalnog uspjeha u GT utrkama i 40-godišnjoj tradiciji Z modela, Japanci su izbacili posebno GT izdanje svog 370Z modela. GT Edition svojevrsna je posveta trkaćem nasljeđu japanskog proizvođača ali i oda prvom, izvornom Z modelu iz 1970-ih godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U počast testnom vozaču Toyota predstavila hibridni roadster GRMN Slika nije dostupna Nordschleife je 'pao' Renault Megane 265 Trophy – kralj Nürburgringa

'370Z sam po sebi vrlo je poseban sportski automobil a GT Edition samo dodatno naglašava sve ono zbog čega je 370Z omiljen diljem svijeta', rekao je Pierre Loing, Potpredsjednik odjela za Planiranje proizvodnje pri Nissan International SA.

'Kombinacija vrhunskih performansi i dramatičnog izgleda ovog vrlo posebnog 370Z modela u potpunosti odražava nasljeđe svog čuvenog prethodnika dok snažne veze sa svijetom utrka naglašavaju njegov pravi predigre', dodao je.

Sive pruge s oznakom 'GT' protežu se bokovima automobila i decentno se ističu na svakoj od tri ponuđene boje karoserije – Pearl White (bijela), Kuro (metalik crna) i Black Rose (crna), od kojih je potonja ekskluzivno namijenjena GT Edition modelu. Vanjski izgled upotpunjuju 19-inčni RAYS kovani aluminijski naplatci u antracit boji.

Promjene na šasiji GT-a obavili su tehničari u NTCE-u (Nissan Technical Centre Europe). Najvažnije modifikacije odnose se na prilagođavanje amortizera da bi se postigla idealna ravnoteža između željene razine upravljivosti pri većim brzinama i udobnosti u vožnji.

Što se tiče opreme, kupci posebnog izdanja dobit će kameru za parkiranje unatrag koja dolazi kao dio Premium Connect sustava satelitske navigacije a ugrađen je i sustav koji mjeri pritisak zraka u gumama. Napredni 7-stupanjski automatski mjenjač od sada ima još jedno podešenje tzv. snow mode.

Podešenje za zimske uvjete radi na način da se automobil automatski pokreće u drugoj brzini pri čemu se kontrolira i broj okretaja motora što zauzvrat sprječava proklizavanje kotača na površinama prekrivenim ledom ili snijegom. Jedan elegantan dodatak je i poboljšana zvučna izolacija podvozja čime se umanjuje dopiranje vanjske buke u putnički prostor.

Pogonski agregat 370Z GT Edition identičan je standardnom modelu. Tu se nalazi 3.7-litreni V6 motor sa 332 KS pri 7000 o/min i 366 Nm pri 5200 o/min. Motor je uparen sa šesterostupanjskim ručnim mjenjačem ili opciskim 7-stupanjskim automatskim mjenjačem. Do 100 km/h automobil ubrzava za 5,3 sekunde (manual) ili 5,6 sekundi (automatik), a maksimalna brzina iznosi 250 km/h.

Kao što samo ime sugerira, GT Edition stvoren je u čast Nissanove prisutnosti u utrkama GT klase diljem svijeta. Osim njihove kontinuirane posvećenosti Super GT utrkama u Japanu, Nissan je jedan od vodećih predstavnika novog GT1 Svjetskog prvenstva gdje je prošle godine osvojio prestižni Tourist Trophy s fenomenalnim GT-R modelom.

Nissanova Z linija osvajač je nagrada u FIA GT4 Europskom kupu od samih začetaka tog natjecanja, a svake godine natječe se i u raznim utrkama izdržljivosti pri čemu je možda najpoznatija 24-satna utrka na Nürburgringu.

Nissan 370Z GT4 Cup trkaći automobil utrkivao se bokom uz bok s konkurentima poput Aston Martina, Porschea i BMW-a u natjecanjima diljem Europe a jednako je zastupljen i u virtualnom svijetu kao jedan od najčešćih izbora automobila za 'gamere'.

Nissan se odlučio na vrlo inovativni način povezati s igračima popularne igre Gran Turismo 5 za PlayStation® 3, tako što je pokrenuo vrlo zanimljivu nagradnu igru u kojoj se igrači natječu jedan protiv drugoga u cyber prostoru, a pobjednik dobiva priliku voziti pravi 370Z GT4 Cup automobil na stazi.

Projekt je nazvan 2011 GT Academy i već je u tijeku. Najbolji od najboljih postaju članovi Nissanove GT Akademije gdje se s lokalnih natjecanja uspinju do europske Blancpain Endurance serije i ravno na međunarodno GT1 Svjetsko prvenstvo.

Novi 370Z GT Edition može se naručiti preko uobičajenih zastupnika Nissan automobila, a prve isporuke očekuju se od 1. lipnja po cijeni od £35.000 u Velikoj Britaniji (oko 40.000 eura bez davanja).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene