Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski predsjednik Dimitrij Medvjedev izrazio je u srijedu nadu u bolje odnose s novim američkim predsjednikom, ali mu je istodobno zaprijetio da će se Rusija osvetiti za američki raketni štit.


Za vladavine Georgea W. Busha odnosi Washingtona i Moskve srozali su se na hladnoratovsku razinu, a mnogi u Rusiji očekuju poboljšanje pod Barackom Obamom.

Vezani članci Slika nije dostupna Putinu teško pada buđenje pa vraća zimsko računanje vremena Slika nije dostupna Medvedev očekuje oporavak eurozone

'Želim naglasiti da nemamo nikakvih teškoća s američkim narodom. Mi nismo protuamerički raspoloženi', rekao je Medvjedev u godišnjem govoru pred parlamentom.

'Nadamo se da će naši partneri, nova američka vlada, izabrati dobre odnose s Rusijom', dodao je.

Ruski je predsjednik napao američki plan da postavi dijelove raketnog sustava u Europu. Po njegovim riječima Moskva će uzvratiti postavljanjem raketnih sustava u svojoj zapadnoj enklavi Kalinjingradu.

Poljska, država u kojoj će Amerikanci postaviti dijelove proturaketnog štita, drži da nova američka vlada neće odustati od provedbe toga plana, rekao je u srijedu poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski.

Neki demokrati u američkome Kongresu postavljali su pitanja u vezi s planiranim proturaketnim štitom i tražili prestanak njegova financiranja, pa se sada strahuje da će Obama možda odustati od toga projekta kad u siječnju preuzme vlast.

Raketni štit sastojat će se od deset raketa presretača u Poljskoj i radara u susjednoj Češkoj, koji će otkrivati i rušiti rakete koje bi zemlje poput Irana mogle ispaliti na Europu i SAD.