Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanju zamijenio preuzimanjem dužnosti vrhovnog zapovjednika

Obama prima predsjedničke obavještajne brifinge

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoizabrani američki predsjednik Barack Obama počet će dobivati visoko povjerljive brifinge od najviših obavještajnih dužnosnika u četvrtak, a užurbanu predizbornu kampanju zamijenit će užurbane pripreme za njegovo preuzimanje dužnosti vrhovnog zapovjednika i izgradnju demokratske vlade, izvješćuje Associated Press.

Brifinzi obično traju 45 minuta do jedan sat, no očekuje se da će Obamin prvi brifing biti dulji, rekao je visoki američki obavještajni dužnosnik, tražeći da ostane neimenovan. I novoizabrani potpredsjednik SAD-a Joe Biden ovaj će tjedan početi primati obavještajne brifinge, dodao je taj dužnosnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zbog korone zatvorene granice Koronavirus odvojio roditelje od beba: Još 125 djece čeka da netko dođe po njih Kraš, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) skočile dionice Od pršuta do čokolade: Grupa Pivac najavila veliko preuzimanje. "Menadžment ih smatra bijelim vitezovima"

Predsjednikov dnevni brifing najčešće piše Središnja obavještajna agencija CIA, a sadrži najvažnije prekonoćne podatke za predsjednika, a ponekad se iscrpno obrađuju pojedine teme kako bi se predsjedniku omogućio dublji uvid.

Brifinge će pokrenuti državni obavještajni direktor Michael McConnell. Obavještajni direktor CIA-e Mike Morell bit će Obamin glavni kontakt s obavještajnom zajednicom u prijelaznom razdoblju, stoji u poruci direktora CIA-e Mike Haydena zaposlenicima agencije, koju je pribavio Associated Press.

Obami će biti dostupne puno šire informacije nego u vrijeme kad je bio senator, uključivo i o sadašnjim tajnim operacijama, navodi Hayden u poruci. 'Proširenim pristupom, većim nego što ga je imao u brifinzima kao senator ili kandidat, on će vidjeti pun raspon kapaciteta koje smo aganžirali za SAD', piše Hayden.

Dužnosnici CIA-e sastaju se u srijedu da bi raspravljali o tranziciji. 'Cilj je razmotriti što je sve učinjeno da svaki dio agencije bude dobro postavljen kako bi dao svoj doprinos idućih tjedana', navodi Hayden.

Obama će vikend provesti s obitelji, a pripreme za prijenos vlasti tek počinju Obama je svoj prvi dan novoizabranog predsjednika počeo jednostavno uživajući u doručku sa svojim kćerima i običnim obiteljskim poslovima. To mu je, po vlastitim riječima, najviše nedostajalo u tijeku 21-mjesečne kampanje. 

>> Amerika u euforiji: 'Rasna barijera pala u nadmoćnoj pobjedi'

>> 'U Bijeloj kući će biti crnac, ali neće biti vratar, konobar, kuhar'

>> 'Put će biti dug, uspon strm, možda ne uspijemo odmah'

Kasnije je Obama u trenirci otišao do prijateljeve zgrade u susjedstvu, gdje se koristi teretanom kad boravi u Chicagu, a popodne je otišao u stožer svoje kampanje. 

Savjetnici u kampanji već su mu predočili popis imena za ključne dužnosti u vladi.

Prioritet je, po riječima savjetnika, izbor predstojnika ureda, odnosno voditelja osoblja Bijele kuće, a kao najizgledniji kandidat spominje se kongresnik iz Illinoisa Rahm Emanuel, bivši savjetnik Billa Clintona u Bijeloj kući.

Ako Emanuel, poznat kao promišljen taktičar borbenoga političkog stila, prihvati navodnu ponudu, njegovo bi imenovanje moglo biti objavljeno već u srijedu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene