Republikanski državni tajnik Georgije rekao je u srijedu da još nema znakova masovnih prijevara u brojenju glasova njegove države, gdje demokratski izabrani predsjednik Joe Biden trenutačno ima 14.000 glasova prednosti pred predsjednikom Donaldom Trumpom.

Galerija


Brad Raffensperger rekao je u intervjuu za CNN kako je naredio ručno prebrojavanje glasova zbog male razlike u broju glasova, ali je izrazio i uvjerenje da su se glasovi do sada točno računali. Trenutačno Bidenovo vodstvo, s gotovo svim prebrojenim glasovima, iznosi 0,3 posto.

Vezani članci Joe Biden Biden će imenovati Janet Yellen za ministricu financija, Johna Kerryja za klimu Donald Trump Trump mijenja strategiju u namjeri da zadrži vlast: "Šalje užasnu poruku o tome tko smo mi kao zemlja"

"U tijeku su istrage, ali nismo vidjeli nešto rasprostranjeno", rekao je Raffensperger odgovarajući na pitanje o prevarama birača. Dodao je da još nema dokaza o bilo kakvim dovoljno velikim odstupanjima koja bi mogla preokrenuti Bidenovo vodstvo.

Rekao je i da također vjeruje da ručno prebrojavanje, za koje želi da bude dovršeno do 20. studenog, neće poništiti strojno brojenje koje je pri kraju. "Vjerujemo da su glasački listići točno izbrojeni", rekao je.

Prebrojavanje u Georgiji održat će se jer je republikanac Trump, koji je odbio potvrditi Bidenovu pobjedu, podignuo tužbe u nekoliko država kako bi pokušao oboriti rezultat.

Trump i Biden odvojeno obilježili Dan veterana

Donald Trump i Joe Biden odali su u srijedu odvojeno počast bivšim američkim vojnicima u povodu Dana veterana.

Republikanski predsjednik posjetio je Nacionalno groblje Arlington, nedaleko od Washingtona, te položio vijenac na grob Neznanog junaka. Gotovo istodobno izabrani predsjednik Joe Biden nazočio je svečanosti u Memorijalnom centru Korejskog rata u Philadelphiji.

To je bio prvi Trumpov službeni nastup u javnosti otkako je Biden u subotu proglašen pobjednikom na predsjedničkim izborima 3. studenoga, koju Trump ne želi priznati.

Ni Trump ni Biden nisu držali govore.

"Znajte da ću ja biti vrhovni zapovjednik koji će poštivati vašu žrtvu, koji će razumjeti vašu službu i koji nikada neće iznevjeriti vrijednosti za koje ste se hrabro borili”, poručio je Biden na Twitteru u povodu Dana veterana.

Trump je u priopćenju koje je objavila Bijela kuća podsjetio koliko je pomogao bivšim američkim vojnicima od 2016.

"Cijeli svoj mandat neumorno sam radio kako bih poboljšao zdravlje, dobrobit i ekonomski prosperitet tih dragocjenih ljudi", poručio je.