Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I zašto to ne rade istovremeno

Tko i kada objavljuje konačne rezultate američkih izbora? Provjerili smo zašto su pobjednika proglasili mediji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon četiri dana čekanja, neizvjesnosti i napetosti, pet američkih televizija proglasile su Joea Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora u razmaku od 15 minuta. Provjerili smo kada su rezultati američkih izbora konačni, tko ih proglašava i zašto mediji objavljuju pobjednika.

CNN je prvi proglasio, u 17:24 po našem vremenu, Joe Bidena pobjednikom izbora u SAD-u, a NBC i MSNBC isto su učinili 55 sekundi kasnije. CBS je učinio isto nakon minute, a ABC minutu nakon CBS-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog požara u blizini blokirali Kongres Stručnjak za međunarodne odnose o atmosferi straha u Washingtonu: "Opsadno stanje trajat će možda i dva tjedna nakon inauguracije" Joe Biden (Foto: AFP) Kratka biografija Tko je Joe Biden, 46. predsjednik SAD-a? Privatni život najstarijeg američkog predsjednika obilježile su brojne tragedije

Sve četiri televizije koriste iste podatke o brojenju glasova i izlazne ankete kako bi predvidjele pobjednika utrke.

"Lokalni službenici na razini okruga, grada, a nekada i savezne države, broje i javno objavljuju glasove. I onda Nacionalni izborni fond i Associated Press našim reporterima šalju informacije o njima", objasnio je Sam Feist, šef CNN-ovog ureda u Washingtonu.

Iako dobivaju iste podatke, svaki medij bira kada će proglasiti tko je u pojedinoj državi odnio pobjedu.

"Gledamo više stvari kako bismo bili sigurni u točnost proglašenja pobjednika po saveznim državama. Najvažnije je ono što je prebrojeno: Od kuda dolaze glasovi kada je u pitanju karta države, kakvi su tipovi glasova, i koliko je od ukupnog broja glasova prebrojeno", rekao je Feist.

Tempiranje ovisi o razlici u glasovima

Novinska agencija Associated Press i Fox News, koje surađuju u istraživanju izbornih podataka, objavile su Bidenovu pobjedu nešto kasnije od CNN-a, u 17:40 sati. Ta je mreža, istovremeno s Pennsylvanijom, za Bidena proglasila i Nevadu pa po prema Foxu Biden ima najviše elektorskih glasova.

"Tempiranje proglašenja ovisi o razlici u broju glasova između dva kandidata i to ne samo kada je u pitanju utrka za predsjednika, nego i ostali izbori", rekao je Arnon Mishkin, šef Foxovog tima zaduženog za proglašenja pobjednika.

Televizije su objavile da je Bidenovo vodstvo u Pennsylvaniji, koje je u subotu doseglo 34 tisuće glasova, dovoljno da zaključe utrku.

"Gledajte, imamo dovoljno prebrojanih glasova i dovoljnu razliku da proglasimo Pennsylvaniju, čak i da dođe do ponovnog prebrojavanja. Mislimo da je matematički nemoguće da se u Pennsylvaniji promijeni poredak", kazao je gledateljima politički direktor NBC-a Chuck Todd.

Tko objavljuje konačne rezultate?

Medijska objava pobjednika nema zakonsku snagu, već je riječ o procjeni samih medijskih kuća. 

Federalni zakoni saveznim državama naime omogućavaju da rezultate finaliziraju i više od mjesec dana nakon samih izbora, a ove godine konačni datum za to je 8. prosinca.

Nakon što sve države objave točan broj elektorskih glasova, 14. prosinca elektori  daju svoje glasove za predsjednika i potpredsjednik. Tada se njihove potvrde šalju u Kongres, državno tajništvo i sud svake države te Nacionalni arhiv. 

Kongres broji elektorske glasove 6. siječnja, a presjednik Senata tj. aktualni potpredsjednik SAD-a tada i službeno proglašava pobjednika izbora. Nakon toga rezultati izbora su konačni i slijedi inauguracija 20. siječnja sljedeće godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene