Joe Biden svakako ima puno posla u svom dvorištu, ali ipak se dobroj suradnji nadaju i svjetski lideri, uključujući i hrvatske. Čestitke novoizabranom predsjedniku SAD-a uputili su premijer i predsjednik, a mi smo provjerili što o Bidenu misle bivši državni dužnosnici koji su se s njim tijekom karijere i sastajali.


Koliko daleko seže njegova veza s Hrvatskom, Joe Biden najbolje je sam opisao: "Prvi put samo bio u Zagrebu na sastanku s Titom, a potom s Tuđmanom. Toliko sam star."

Razumijevanje za situaciju u Hrvatskoj pokazao je devedesetih u američkom senatu, gdje je tijekom govora Slobodana Miloševića prozvao ratnim zločincem i tražio da Zapad pomogne Hrvatskoj.

Sadržajni razgovor s Bidenom 2015. godine vodila je tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Ona je tada bila domaćin, a tvrdi da je to bio njegov veliki potez da dokaže koliko mu je stalo do Jugoistočne Europe.

"Jedan od ljudi koji žele pokazati da vas doživljavaju na istoj razini, da ne smatraju da dolaze iz svjetske sile, a vi iz male zemlje", rekla je bivša predsjednica te dodala: "Iz osobnog iskustva, kao netko tko se susreo s njim, mogu reći da je doista najveći poznavatelj prilika u Hrvatskoj i općenito Jugoistočnoj Europi."

Pet godina ranije u Bijeloj kući s Bidenom se susrela tadašnja premijerka Jadranka Kosor. Danas kaže da je to bio jedan od srdačnijih i konstruktivnijih razgovora.

"Osoba za koju nakon nekog vremena imate osjećaj da je dugo poznajete. To su takve osobe za koje imate osjećaj da sve što govore to i misle", rekla je Kosor.

Tada je Joe Biden rekao da vjeruje da će Hrvatska postati 28. članica Europske unije: "To se sad, kad gledam iz ove pozicije, možda čak i premalo u Hrvatskoj komentiralo", rekla je.

Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 "Trump je tip koji nikada neće priznati poraz, a Amerika će se idućih godinu dana baviti sama sobom"

Donald Trump na dan gubitka izbora Dok cijeli svijet čeka što će učiniti Trump, on danas ponovno otišao na golf: Melania ga nagovara da prihvati poraz

Joe Biden je 2014. godine u Bijeloj kući primio i bivšeg predsjednika Ivu Josipovića, a u razgovoru su se zadržali duže nego što se očekivalo.

"On je htio čuti kako netko iz Hrvatske vidi situaciju na Balkanu. U svojoj karijeri bio je dosta aktivan u tom području bivše Jugoslavije, tako da je to bio razgovor gdje ste mogli prepoznati da čovjek ima emocije i da želi pomoći", rekao je Josipović.

Predsjednik i premijer čestitali na pobjedi

Dobroj suradnji nada se državni vrh, a čestitke su pljuštale sa svih strana. Premijer Andrej Plenković očekuje jačanje odnosa.

"Čestitali smo i nastavit ćemo graditi savezničke kvalitetne odnose između Hrvatske i SAD-a", rekao je.

Na Facebooku mu je čestitao predsjednik Zoran Milanović.

"Vjerujem da će Hrvatska u izabranom predsjedniku SAD-a imati ne samo saveznika već i prijatelja, pogotovo jer Joe Biden dobro razumije našu noviju povijest, u što sam se mogao uvjeriti i tijekom ranijih, vrlo sadržajnih razgovora s njim", objavio je Milanović.

S druge strane, hrvatski građani u tome tko je američki predsjednik ne vide veliko značenje za Hrvatsku. Nikola iz Poreča smatra da "to je njihova stvar i meni to ništa ne znači, niti iz džepa niti u džep", dok Ivana iz Zagreba misli da "sve ovisi o našoj vanjskoj politici".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr