Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kvasina i Rogina otputovali u Peking

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će na Olimpijskim igrama u Pekingu prvi puta od osamostaljenja na Igrama imati predstavnike i u biciklizmu, i to odmah trojicu. Na cestovnoj utrci koja je na rasporedu prvoga dana Igara, 9. kolovoza među 200 natjecatelja naći će se i Matija Kvasina, Radoslav Rogina, te Vladimir Miholjević.

Kvasinu osim cestovne utrke očekuje još i nastup na utrci na kronometar u srijedu.

Pročitajte i ovo Ilustracija policija traži vozača Teška nesreća u Istri: Autom usmrtio biciklista pa pobjegao Slika nije dostupna 'Nismo očekivale ovakav doček i još nismo svjesne svega'

Kvasina i Rogina otputovali su u Peking u petak poslijepodne dok će im se Miholjević pridružiti nakon što u subotu nastupi na utrci iz "ProTour" serije Clasica San Sebastian.

Cestovna utrka bit će najveći događaj prvoga dana Igara, a biciklisti će pred sobom imati 246 kilometara. Naši vozači već su u nekoliko navrata pokazali da im distanca neće predstavljato problem, Rogina je na prošlogodišnjem SP-u na utrci dugačkoj 267 km zauzeo 20. mjesto ušavši u cilj s glavnom skupinom vozača. Nakon starta u središtu Pekinga vouzači će pred sobom imati 80 km do podnožja Kineskog zida, a potom će odvesti sedam krugova od po 23.8 km. Unutar tog kruga je i 11 km dugačak uspon prosječnog nagiba četiri posto koji će biti iznimno selektivan pa se očekuje da sprinteri neće imati velikih izgleda za dobar plasman. Kako su sva trojica naših vozača poznati kao dobri penjači, nije nemoguće da se u završnici nađu u poziciji za odličan plasman, a možda čak i medalju.

Kao što je naglasio izbornik hrvatske reprezentacije Eugen Pleško sam odlazak naših biciklista na OI predstavlja veliki korak naprijed za ovaj sport u Hrvatskoj, a ukoliko ostvare značajniji plasman, to bi moglo označiti novi uspon biciklizma u Hrvatskoj.

"Cestovna biciklistička utrka je lutrija, svatko tko starta ima izgleda za pobjedu. A da biste dobili na lutriji, prvo morate kupiti srećku", kazao je Pleško naznačivši da je činjenica da su se trojica naših vozača kvalificirala za OI ravno 'kupovini srećke'.

Kako na svjetskim prvenstvima najjače biciklističke zemlje poput Italije, Španjolske, Belgije, Njemačke i Francuske imaju pravo na devet vozača, dok će na OI smjeti nastupiti maksimalno petorica iz jedne zemlje, naši vozači smatraju kako će u Pekingu zbog toga imati još veću priliku za dobar plasman.

"Na svjetskim prvenstvima svaka od najjačih reprezentacija ima po četvoricu 'vodonoša' koji rade za svoje najbolje vozače i tako kontroliraju utrku, pa je manjim reprezentacijama kao što je naša teže doći do dobrog rezultata. Sada neće biti takva situacija, što znači da će i nama biti lakše ubaciti se u neki bijeg koji ima izgleda za uspjeh", smatra Rogina.

A da će biciklistička utrka u Pekingu biti izuzetno kvalitetna pokazuje i popis vozača koji dolaze. Tako će Španjolsku predstavljati pobjednik ovogodišnjeg "Tour de Francea" otprije pet dana Carlos Sastre, pobjednik prošlogodišnjeg "Toura" i ovogoduišnjeg "Gira d'Italia" Alberto Contador, trostruki svjetski prvak Oscar Freire, ponajbolji vozač za jednodnevne utrke Alejandro Valverde... Italiju će predstavljati dvostruki svjetski prvak i branitelj olimpijskog zlata iz Atene Paolo Bettini, zatim odlični vozači poput Franca Pellizottija, Vincenza Nibalija, Damiana Cunega...

Naši biciklisti imaju iskustvo utrkivanja s najboljim vozačima na svijetu sa svjetskih prvenstava koje se održavaju svake godine, ali ovo će im ipak biti prvi dolazak na OI gdje će se suočiti sa gužvom u Olimpijskom selu sa 10.000 sportaša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene