Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pobjeda uoči početka novog ciklusa, 100. nastup Šimića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvom nastupu nakon Europskog prvenstva nogometna reprezentacija Hrvatske je u Mariboru u prijateljskom susretu pobijedila Sloveniju 3:2 (1:1).

Hrvatska je loše otvorila utakmicu. Domaćin je poveo već u četvrtoj minuti pogotkom Šulera nakon ubačaja iz kornera. Problemi za Bilićeve trupe nastavili su se u 18. minuti kada je zbog ozljede teren napustio Niko Kranjčar.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Šimić: Atmosfera u reprezentacji je odlična

Nakon početnih 20 minuta prepunih nesigurnosti, hrvatska reprezentacija je pohvatala konce igre. Prvo je u 26. minuti iz slobodnog udarca zaprijetio Srna, osam minuta kasnije sjajnu priliku je imao Olić, a pogodak smo napokon postigli u 37. minuti, a strijelac je bio Rakitić. Minutu kasnije veznjak Schalkea još jednom je opasno zaprijetio.

Nastavak utakmice Slovenija je bolje otvorila i u 55. minuti došla je do novog vodstva. Nakon ubačaja iz kornera Vukojević je neoprezno skrivio jedanaesterac kojeg je realizirao Šišić. Srećom, slovenskog vodstvo nije dugo trajalo. Dvije minute kasnije švicarski sudac je dosudio i kazneni udarac za Hrvatsku nakon što je Brečko srušio Rakitića.

Srna je silovito pucao i pogodio za 2:2. U 65. minuti Hrvatska je napokon došla i do vodstva. Nakon sjajne akcije Rakitića i Klasnića, Rakitić je po drugi put svladao Handanovića i zaradio epitet igrača utakmice.

Hrvatska kvalifikacije za SP otvara šestog rujna u Zagrebu protiv Kazahstana, a četiri dana kasnije u Zagreb dolaze i Englezi. 

Dva mjeseca nakon Europskog prvenstva hrvatska reprezentacija se nalazi pred vratima novog ciklusa, kvalifikacija za SP 2010. godine u Južnoj Africi. U glavnoj i jedinoj provjeri uoči početka kvalifikacija i rujanskih ogleda protiv Kazahstana i Engleske hrvatska vrsta je gostovala u Mariboru i slavila 3:2. Slaven Bilić nije mogao računati na Niku Kovača, Josipa Šimunića i Luke Modrića, dok je premijeru u hrvatskom dresu imao branič Zenita Ivica Križanac.

Bio je to deveti međusobni hrvatsko - slovenski ogled i šesta hrvatska pobjeda uz tri neodlučena ishoda. Bila je to ujedno i treća prijateljska utakmica. U prvoj, u lipnju 1991. godine Hrvatska je slavila u Murskoj Soboti 1:0, dok je druga odigrana u Zagrebu u ožujku 2002. godine završila bez pogodaka. 

Maribor, Stadion Ljudski vrt - 10.000 gledatelja 
Sudac: Claudio Circhetta (Švi)
Strijelci: 1:0 Šuler (4), 1:1 Rakitić 37), 2:1 Šišić (55-11m), 2:2 Srna (59-11m), 2:3 Rakitić (65)
Žuti kartoni: Jokič (52), Rakitić (88)

SLOVENIJA: Handanović - Ilič (od 82. Dedič), Šuler, Morec (od 50. Cesar), Jokič - Brečko, Žlogar, Komac (od 72. Matič), Kirm (od 62. Birsa) - Šišić (od 77. Burgić), Novaković. Izbornik: Matjaž Kek

HRVATSKA: Pletikosa (od 46. Runje) - Pranjić, R.Kovač, Šimić (od 46. Križanac), Ćorluka - Kranjčar, Rakitić, Leko, Srna (od 80. Pokrivač) - Olić (od 83. Vejić), Petrić (od 46. Klasnić). Izbornik: Slaven Bilić

Dario Šimić upisao 100-ti nastup za Hrvatsku

Novo pojačanje Monaca Dario Šimić odigrao je protiv Slovenije 100-tu utakmicu u dresu hrvatske reprezentacije i apsolutni je rekorder u 'kockastom' dresu.

Šimić je za reprezentacije debitirao u ožujku 1996. godine u prijateljskom susretu igranom protiv Južne Koreje u Zagrebu. Po 25. put je istrčao u listopadu 1998. godine u La Valletti protiv Malte (4:1), 50. nastup je imao na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji protiv Ekvadora (0:1), dok je 75. hrvatski dres odjenuo u listopadu 2005. godine protiv Mađarske (0:0). Jubilarni stoti ubilježio je večeras protiv Slovenije.

Dario je jedini hrvatski nogometaš koji je nastupio na svih šest velikih natjecanja na kojem je sudjelovala Hrvatska - na tri SP-a (1998, 2002, 2006) i tri EP-a (1996, 2004, 2008).

Tijekom kvalifikacija za posljednje EP Šimić je imao standardno mjesto u momčadi, no za vrijeme priprema i na početku turnira ispao je iz sastava. Na EP-u je nastupio jedino u susretu protiv Poljske.


BROJ NASTUPA ZA REPREZENTACIJU:

100 - Dario Šimić

81 - Robert Jarni

80 - Niko Kovač

78 - Robert Kovač

73 - Stipe Pletikosa

69 - Davor Šuker

65 - Josip Šimunić

62 - Aljoša Asanović

61 - Zvonimir Soldo

59 - Dražen Ladić...

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene