Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bilić: Bili smo bolji, Löw: Hrvatska nas je nadigrala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ako želite pobijediti vrhunsku ekipu poput Njemačke, svaki od mojih igrača, uključujući i tri pričuve, ne smije podbaciti. To se večeras u Klagenfurtu nije dogodilo, ne da nisu podbacili, već su ama baš svi odigrali fenomenalno', kazao je nakon pobjede nad Njemačkom (2:1) hrvatski izbornik Slaven Bilić.

Pročitajte i ovo Screenshot Maksimir slavi Građani počeli prijavljivati potres u Zagrebu, a onda je stiglo objašnjenje koje nisu očekivali: "Nije potres..." Slika nije dostupna Bilić: Ponos je važniji od novca


'Bila je to teška utakmica sa vrlo jakom Njemačkom, u kojom smo mi apsolutno dominirali. Napadali smo ih visoko, zatvarali smo njihove bokove, a kada bi Nijemci i prošli naša obrana je reagirala sjajno. Bili smo jednostavno bolji i zasluženo smo pobijedili. Protiv Austrije se radilo o čistom psihološkom problemu i pristisku jer već šest godina nismo pobijedili nikoga na velikom natjecanju', kazao je Bilić.

Hrvatski izbornik Slaven Bilić s velikom smiješkom na licu se pojavio pred novinarima. Sjajna predstava hrvatske vrste i pobjeda protiv Njemačke bili su sasvim dovoljan razlog za veliko zadovoljstvo.

'Bila je ovo fenomenalna igra, a Nijemci se samo takvom igrom mogu pobijediti. Svi su bili na vrhunskoj razini i večeras nismo imali niti jednu slabu točku', kazao je Bilić.

Hrvatski strateg je odlično pripremio taktiku za njemačku igru. Zatvoreni su opasni njemački prodori po bokovima, a naši igrači su vršili stalni pritisak na njihovu posljednju liniju.

'Dobro smo ih snimili i znali smo gdje su najopasniji. Zatvorili smo bokove i stalno pritiskali njihovu zadnju liniju. Bili smo opasni i kod 1:0 i kod 2:0 i kod 2:1', dodao je Bilić naglasivši kako je ovo za njega najveća pobjeda na klupi reprtezentacije.

'Wembley je Wembley, međutim mi smo u Englesku stigli rasterećeni jer smo već osigurala plasman na EP. Ovo je apsolutno naša najvažnija pobjeda.'

Vrhunska predstava 'kockastih' protiv velike Njemačke sasvim opravdano otvara pitanje može li hrvatska reprezentacija do samog europskog trona.

'Svi mi želimo osvojiti prvo mjesto. Do naslova se dolazi sa samo šest utakmica i sve reprezentacije koje su ovdje mogu se nadati prvom mjestu, osim Švicarske koja je za sada jedina ispala.'

Današnji trijumf protiv Njemačke nije mogao proći bez usporedbe s pobjedom protiv 'elfa' koja je ostvarena na World Cupu 1998. godine u kojoj je jedan od glavnih aktera bio Bilić.

'Generacija iz '98 i današnja imaju mnogo toga sličnog. Obe su momčadi tehnički vrlo jake, jednakim žarom se borimo za dres koji nosimo i povezani smo s navijačima.'

Bilić je vrlo emocionalno vodio cijelu utakmicu, stalno je skakao, mahao rukama, svađao se sa sucem i slavio kod naših pogodaka.

'Svi smo mi takvi. Neki treneri sjede, a neki skaču. Možda bi se mogao promijeniti, ali neću. Bliže sam terenu i kako bi pomogao kojim savjetom.'

Na pitanje je li hrvatska reprezentacija večeras briljirala iz inata na brojne kritike upućene nakon strartne pobjede protiv Austrije, Bilić je naglasio:

'Nema govora o inatu. Mi pazimo da ne poletimo nakon ovakvih pobjeda, ali i pazimo da ne potonemo nakon slabijih predstava,' zaključio je hrvatski strateg.

Joachim Löw: 'Zavarala nas je igra protiv Poljske'

'Ovo je težak poraz za nas, igrali smo razočaravajuće za sve naše navijače i sada moramo trpiti kritike. Očigledno nas je zavarala pobjeda protiv Poljske, Hrvatska je igrala sjajno i mogu reći da su nas nadigrali i puno više su željeli pobjedu od nas. Očekuje nas puno posla da se oporavimo od ovog poraza i pobijedimo Austriju', izjavio je Joachim Löw, njemački izbornik.

'Pobijedili smo lako Poljsku i mislili smo da ćemo lako proći i Hrvatsku, koju smo potcijenili. Igrali smo loše, svi smo igrali loše i Hrvatska je zasluženo pobijedila. Ovaj poraz jako boli i sad se moramo vaditi protiv Austrije', kaže Michael Ballack, kapetan Njemačke.

Modrić: Možemo daleko dogurati 

Nakon pobjede protiv Austrije Luka Modrić je priznao kako je pružio lošu predstavu, no večeras je odigrao sjajno i suvereno je kormilario hrvatskim brodom. Stoga niti ne čudi što je upravo on dobio nagradu UEFA-e za najboljeg igrača utakmice,

'Odigrali smo sjajnu utakmicu. Usli smo u susret hrabro, čvrto, motivirano i nismo dozvolili Nijemcima da razviju svoju igru. Pokazali smo da kritike nakon prve utakmice nisu bile opravdane', kazao je Modrić.

Luka je bio rastrčan, čvrstu u duelu, a imao je čak 47 dodavanja. Nijemci jednostavno nisu imali lijeka za njegovu igru.

'Protiv jedne od najboljih europskih ekipa smo pokazali da smo pravi. Pokazali smo da mnogo toga možemo na ovom prvenstvu', dodao je Modrić.

Tijekom utakmice hrvatska reprezentacija je stvorila niz sjajnih prilika protiv Nijemaca koji su se uvijek hvalili čvrstom obranom.

'Nisam iznenađen zbog naših prilika. Mnogo smo se kretali i otvarali mjesta, a kada tako igramo uvijek stvaramo prilike.'

Ovom pobjedom Hrvatska je praktički jednom nogom u četvrtfinalu. Premda je naglasio kako se prvo mora odraditi utakmica protiv Poljske, Luka je bacio pogled i prema četvrtfinalu.

'Želio bi igrati protiv Češke, misli da bi oni bili bolji protivnik od Turske', zaključio je Modrić. 

'Ovo je velika pobjeda, pokazali smo da možemo protiv najjačih. Svi smo bili zajedno, svaka čast mojim suigračima, stožeru i navijačima. Zaslužena pobjeda i veliki razlog za slavlje', kaže Josip Šimunić.

'Znali smo da će današanja utakmica psihološki biti lakša nego ona prva. I znali smo da ćemo danas igrati bolje i preciznije. Mislim da smo Nijemce nadvisili u svim segmentima igre, nadigrali smo ih i u igri prema naprijed i prema natrag. Obrana je bila sjajna, kao i vezni red. Zadovoljan sam svojom igrom na mjestu polušpice, šteta što nisam iskoristio neku od prilika za gol', izjavio je Niko Kranjčar.

'Teška utakmica, ali bili smo bolji. Imali smo i bolje prigode, bolje stajali na terenu i zasluženo smo pobijedili. Kamo sreće da bude više onako lakih golova kao što je bio današnji drugi. Cijela je ekipa odigrala strašno. Mislim sa su Joea Šimunića skidali s krova stadiona koliko ih je nadskakao', kaže Ivica Olić.

'Odigrali smo strašnu utakmicu i potpuno zaslužili ova tri boda. Drago mi je da smo odgovorili na kritike nakon prve utakmice, ne samo zbog kritičara nego i zbog nas samih, i dokazali da možemo pobijediti svakoga', izjavio je Ivan Rakitić.

Više na www.euro2008.dnevnik.hr .

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene