Sinoć je zatvoreno omiljeno okupljalište zagrebačkih alternativaca. Traži se novi prostor u centru grada.


Nekoliko tisuća mladih okupilo se sinoć na uglu Runjaninove i Crnatkove ulice, pored Botaničkog vrta i uz željezničku prugu kako bi posvjedočili posljednjem ispraćaju underground birca/kluba Krivi put. Po koji put? Ako računamo da je vlasnik Nenad Barbić prvi lokal otvorio na Dolcu, pa na jarunskog tržnici pod nazivom Oliva, pa u Melinu u Tkalčićevoj ulici, onda je ovo četvrti put da se on i njegov brat Zoran bore s ugovorom koji im se nije produžio.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Gaf američke pošte - izdali marku s krivim Kipom slobode Slika nije dostupna VIDEO: Direktan sudar šlepera i automobila

Dakle, stvar je vrlo jednostavna - vlasnici imaju karmu koju vjerno prati nekoliko tisuća mladih i to već godinama, ako ne i desetljećima. Poput kralja Mide, što god bi dotakli pretvorilo bi se u zlato, a mjesta koja bi pretvarali u birceve postajala bi prepopularna. Vlasnici prostora u kojima su Barbići radili biznis redovito su poželjeli 'ukrasti' ideju, ovima ne produžiti ugovor i u nadi da će nagomilati novac kada je prostor postao popularan, nastaviti s radom. No, neće ići.

Okupljanje intelektualne elite i ideja kulturnog booma

Ne svjedočimo prvi puta da mladi odlaze na određeno mjesto zbog vlasnika. Na kraju krajeva, Krivom putu se svašta moglo zamjeriti - nečisti toalet, gužva na šanku, nedostatak nekih pića, tu i tamo klupa na koju se možeš našpranjiti. Ali, koga briga, kad se tamo skuplja dobra škvadra, a i 'vlasnik je super'. A upravo tu škvadru magnetski privlači karma braće iz sela Krivi put, po čemu je birtija i dobila ime.

Kako je Barbić govorio još prije tri godine, ideja Krivog puta je kulturni boom u središtu Zagreba. A takvo što tako silno nedostaje ovom usahlom učmalom gradu. Dakle, preko puta Krivog puta, u zajedničkom dvorištu, otvoren je izložbeni prostor Pravi put, gdje su mnogi fotografi i razni umjetnici izlagali svoje radove. Nerijetko se govorilo i da u Krivi put izlazi intelektualna krema grada, što nije daleko od istine jer su se tamo mogli sretati profesori, ekonomisti, fotografi, nuklearni fizičari, novinari, glazbenici, glumci, grafiteri, dizajneri i slično.

No, nije sve propalo. Vlasnici su već 'oguglali' na sve nedaće koje ih prate kroz zapravo vrlo uspješnu poslovnu karijeru. A oni koji su mislili da će lako zaraditi na tuđoj ideji nisu se dobro proveli - propao je Dolac, kao i Oliva, kao i Melin i to u rekordnom roku. Na sva ta mjesta danas izlazi tek šačica ljudi. U zagrebačkoj pivovari su, primjerice, skidali kapu Barbiću, jer je u jednom danu u Melinu znao prodati tisuću piva, što je bio rekord.

>>Tisuće okupljenih na zatvaranju 'Krivog puta'

'Zatvaramo jer nam istekao ugovor. Vlasnici imaju neke druge planove, no na vrijeme nam je najavljeno, tako da nije bilo nikakvih loših okolnosti. Sve je bilo fer i korektno, a mi sada tražimo neki novi prostor', za Dnevnik.hr je rekao vlasnik Krivog puta Nenad Neno Barbić. Nije želio govoriti o prošlosti i putanji koju su on i brat prošli od prvog otvaranja do danas. Na kraju je samo nadodao: 'Kad nađemo prostor znat ćete, a to bi se trebalo dogoditi u naredna dva do tri mjeseca'.

Zagreb - jedini grad na rijeci koji ne živi na rijeci

Možda se dečki požure kad čuju da su se mnogi ulovili za glavu jer se njihova omiljena birtija u Runjaninovoj zatvara. 'Gdje ću sada izlaziti', prštalo je upitnicima iznad glave. Upravo ti koji su sinoć dali podršku Krivom putu, a zbog gužve nisu uspjeli ući u dvorište birca, bili su istjerani od strane policajaca. Nekoliko policijskih automobila i Defendera dežurali su na početku Runjaninove, a kada se približilo 10 sati uvečer, počeli su rastjerivati masu koja je djelovala više kao neformalni prosvjed, nego skupina ljudi koja je u utorak izašla na čašu pive.

Možda će sada napokon biti sretni i vlasnici stanova u Crnatkovoj ulici, koji već godinama jamraju kako im mladi koji prolaze njihovom ulicom zagorčavaju život. Koji život? Poznato je da svjetske metropole zabavni život guraju u centar - kazališta, kina, birceve, klubove..., a tko želi mir i spokoj živi u kući na margini grada. U Zagrebu je sve naopačke, zbog čega ne čudi da smo drugi na nezavidnoj ljestvici najdosadnijih gradova u Europi. Osim toga, Zagreb je jedini grad na svijetu koji je geografski smješten na rijeci, a koji ne živi na rijeci. Kada bi vlasti to prepoznale kao i značaj noćnog života, kako za žitelje grada tako i turiste koji se ovdje inače dosađuju, možda bi Zagreb napokon kulturno i turistički procvjetao.

Kad smo kod intelektualne elite, gornja fotografija snimljena je 2007. godine povodom otvaranja galerije Pravi put 4. travnja. Pokretači projekta su Art pogon i Reuters, odnosno Nikola Šolić, Reutersov ratni fotoreporter, čovjek koji je zadnji snimio Sadama Huseina. Njegova izložba 'Bagdadski zalasci' prva je izložba u Pravom putu, a u ožujku ove godine izložba je otvorena u Sisku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju