Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Redatelj Roman Polanski uhićen je po dolasku u Švicarsku gdje je trebao sudjelovati u filmskome festivalu, na temelju 31 godinu starog naloga za uhićenjem izdanog u SAD-u.


1977. godine izdan je nalog za uhićenjem Polanskog, optuženog za seksualni odnos s 13-godišnjom djevojčicom. Redatelj poljskoga podrijetla, s francuskom putovnicom, u Zurich je stigao kako bi primio nagradu na ciriškome filmskom festivalu.

Vezani članci Slika nije dostupna Roman Polanski izlazi na slobodu! Slika nije dostupna Roman Polanski vjeruje kako su Poljaci uz njega

Jedan od najvećih filmskih redatelja je na Zurich Film Festivalu trebao dobiti nagradu za životno postignuće, ali je umjesto toga priveden na aerodromu u Zurichu.

Direktor festivala dočekao je ovu vijest u velikom šoku i izjavio kako ne može dočarati dovoljno solidarnosti prema redatelju koju u ovom trenutku osjeća, pogotovo što je i festivalu kao događaju nanesena sramota.

Polanski je u SAD-u bio uhićen 1977. pod optužbom da je trinaestogodišnjoj djevojčici davao drogu i alkohol i imao seks s njom u domu Jacka Nicholsona u Hollywoodu.

Tada je tvrdio kako je djevojka već bila seksualno iskusna i kako joj nije učinio ništa što ona nije htjela. U zatvoru je proveo 42 dana tijekom kojih je bio promatran i na psihijatrijskom odjelu. Pobjegao je iz SAD-a prije nego što je bio osuđen. Njegova američka viza je ukinuta i od tada je na potjernici američkih vlasti.

Losanđeleski agent Romana Polanskog nije želio komentirati uhićenje u Švicarskoj.

Sedamdeset šestogodišnji redatelj poznat je po filmskim klasicima poput 'Rosemaryna beba', 'Kineska četvrt', 'Pijanist' i drugima. Već trideset godina živi i radi u Francuskoj.