Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poznatom sajmu tehnoloških inovacija u Las Vegasu malo se toga moglo vidjeti bez posebnih naočala - prevladavala je 3D tehnologija.


Najveći svjetski tehnološki sajam ShoWest u Las Vegasu, i ove je godine privukao neke od viđenijih holivudskih faca, poput Roberta Downeya Jr.-a i jaku glumačku postavu 'Seksa i grada', no glavna zvijezda manifestacije bila je nesumnljivo 3D tehnologija.

Vezani članci Sajam, ilustracija U Đurđevcu održan sajam protivno odluci Stožera, stigla i policija Slika nije dostupna UŽIVO! 2Cellos ekskluzivno iz Las Vegasa!

'3D nije samo velika stvar za ovaj sajam, već i za kinodvorane po cijelom svijetu', naglasio je direktor sajma Robert Sunshine. 'Dolazim ovdje već 30 godina, no ništa se ne može usporediti s uzbuđenjem kojega nudi ovogodišnji ShoWest, koji je u znaku 3D tehnologije', nadovezao se Jack Kline, predsjednik kompanije Christie Digital Systems USA.

Na sajmu se moglo čuti i da, ponukani ogromnim uspjehom 'Avatara' i 'Alice u zemlji čudesa', Hollywood planira u ovoj godini izbaciti još neke jake filmove u 3D tehnologiji, poput 'Clash of the Titans', 'Toy Story 3' i 'TRON: Legacy'. No, problem koji se javlja jest manjak kinodvorana koja su kompatibilna s 3D tehnologijom. Primjerice, u SAD-u samo 10 posto, odnosno oko četiri tisuće dvorana, može prikazivati 3D filmove, a kad se gleda globalna situacija, postotak je kudikamo manji. Razlog tomu je naravno - novac. Naime, da bi se jedno kino preuredilo za 3D tehnologiju, potrebno je uložiti oko 100 tisuća dolara.

Oko jedne stvari slaži se svi sudionici sajma Showest - smiješne posebne naočale, potrebne za gledanje 3D filmova, još dugo će biti sastavni dio ove napredne tehnologije. 'Bojim se da još uvijek ne vidimo način kako gledati 3D film bez posebnih naočala. No, način njihove izrade je također napredovao - danas su laganije i bolje izgledaju', istaknuo je na kraju Jack Kline.