Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Čuvari' Zaka Snydera mnogo je bolji film od '300', ali nažalost nije niti upola bio uspješan kao priča o bijesnim i nabildanim Spartancima. S druge strane, uspavljujući 'Njemu baš i nije stalo' ostvario je pristojnu zaradu u kinima.


DVD: Čuvari - Ocjena: 9/10

Vezani članci Slika nije dostupna Schmidtove 'Metastaze' su hrvatski 'Trainspotting' Slika nije dostupna Genijalan 'Spaliti nakon čitanja' i dosadan 'Seks i grad'

(Watchmen) Režija: Zak Snyder, Uloge: Patrick Wilson, Malin Akerman, Jackie Earle Haley, Billy Crudup, Jeffrey Dean Morgan, Mathew Goode, Carla Gugino

Uvijek je lijepo vidjeti kako redatelj, zagrizao za jedan žanr, iz jednog filma u drugi polako napreduje i razvija se. Zak Snyder je zagrizao za filmske adaptacije stripa. Postao je poznat kada je snimo '300' koji je poharao kinodvorane s obje strane Atlantika. Zbog iznimnog uspjeha filma, potvrđen je i nastavak priče zasnovane na povijesnoj činjenici, odnosno ratu između Spartanaca i Perzijanaca.

'Čuvari' Zaka Snydera mnogo je bolji film od '300', ali nažalost nije niti upola bio uspješan kao priča o bijesnim i nabildanim Spartancima. 'Čuvari' su u američkim kinima zaradili samo 185 milijuna dolara, što je slabo budući da je u film uloženo 130 milijuna. U krutom svijetu kapitalizma brojke su neumoljive, pa nekada davno planirane nastavke sada sasvim sigurno nećemo vidjeli.

'Čuvari' su sve ono što publika oduševljena primjerice groznim i komercijalno ultrauspješnim 'Transformersima' neće voljeti. Ili još bolje rečeno - neće znati shvatiti. 'Čuvari' su ustvari više mračna drama, nego akcijski nabijeni spektakl što bi se očekivalo od filmske verzije stripa. Radnja je smještena u imaginarnu 1985. godinu, na vlasti je i dalje američki predsjednik Nixon, a naši junaci nisu ogledalo tipičnih stripovskih superheroja – nemaju nadnaravne moći od kojih zastaje dah, već predstavljaju grupu neprilagođenih društvenih marginalaca među kojima ima čak i psihopata.

Uz sve to, akcija se gledatelju daje na kapaljku, a i to što je ima malo pod kraj filma, čini se nije baš ni bilo nužno.
Sve u svemu 'Čuvari' su odličan i pametan film koji nije uspio kod šire publike, samo zato što gledatelji nisu očekivali atipične superheroje koji su ustvari antijunaci i koje se može razumjeti samo ako se malo upregne mozak.

DVD: NJEMU BAŠ I NIJE STALO - Ocjena: 2/10

(He's Just Not Into You) Režija: Ken Kwapis, Uloge: Scarlett Johansson, Jennifer Aniston, Jennifer Connelly, Drew Barrymoore, Ben Affleck

Ni ultra jaka glumačka ekipa, niti priča iz pera suradnika na seriji 'Seks i grad' – ništa ne može pomoći filmu 'Njemu baš nije stalo. Čini se da u žanru chick-lita i u svijetu 'Seksa i grada' više nije moguće izmisliti ništa obolje od kombinacije jeftinog i napornog ljubića u kombinaciji još napornijim temama iz priručnika za samopomoć.

Jaka glumačka ekipa ovom filmu dođe samo kako nekakav bespotrebni ukras, ali čini se da su financijski gledano glumci odlično odradili svoj posao. Uspjeli su privući, u ovom slučaju strogo ciljanu publiku i film je zaradio pristojnih 170 milijuna dolara.

Fascinantna je činjenica kako su inače dobri glumci uspjeli stvoriti potpuno nezanimljive i na mahove iritantne likove. Dodajmo tome da film traje strahovito dosadnih 130 minuta.
Gledatelji s nešto većim pragom tolerancije uz film će se moći opustiti i zadrijemati, a to je u principu i najbolja moguća opcija ako slučajno budete osuđeni na gledanje filmića 'Njemu baš i nije stalo'.

Prijašnje filmske recenzije: Neoriginalni 'Stranac' i brutalno zabavna 'Vojska tame'
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju