Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 2,7 milijuna Austrijanaca, što je preko 30 posto stanovništva ne znaju zbog čega je uvedeno ljetno računanje vremena.


Posebice osobe mlađe od 30 godina ne znaju razlog ljetnom računanju vremena, pokazali su rezultati istraživanje agencije Makam Market Research objavljeni u četvrtak.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija posljednji put pomiče kazaljke Slika nije dostupna Ljetno računanje vremena: Pomaknite sat naprijed!

Austrijanci pak tumače taj rezultat i tvrdnjom da jasna većina, dakle nešto manje od 70 posto građana, ipak zna zašto se svake godine pomiču kazaljke na satu.

Deset posto ispitanika smatra da ljetno računanje vremena ima veze s promjenama u jačini svjetla. Četiri posto njih izjavilo je da se kazaljke pomiču kako bi ljudi imali više slobodnog vremena. Tri posto navelo je gospodarske razloge a dva posto smatra da razlog leži u smjeni godišnjih doba. Oko 15 posto ispitanika odgovorilo je da ne znaju razlog.

Kad je riječ o osobama mlađim od 30 godina, čak trećina njih ne zna razlog za ljetno računanje vremena. Agencija smatra da njihovo neznanje počiva na činjenici da oni u trenutku kad je uvedeno ljetno računanje vremena 1979., još nisu bili rođeni.

U Austriji djeluje "Društvo za odgodu vremena", koje smatra da ljetno računanje vremena izaziva stres kod ljudi. Djeca moraju ranije ustajati i u polusnu ići u školu, i onda se "svi čude zašto je potrebno dva sata dok se svi razbude", izjavila je tajnica Društva Michaela Schmoczer.

Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju 30. ožujka u 2,00 sata, kad će se kazaljke pomaknuti za jedan sat unaprijed.