Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uz proslavu 400. obljetnice Rembrandtova rođenja, pariški muzej Louvre priprema se izložiti 64 crteža tintom i kredom koje je narisao holandski majstor. Nevolja je, međutim, što stručnjaci ne mogu sa sigurnošću utvrditi jesu li skice djelo Rembrandtovih ruku ili ne.


Kao i mnogi umjetnici, tako ni holandski genij općenito nije potpisivao svoje skice, jer one i nisu bile namijenjene javnosti.

Vezani članci Konstantin Andreev Ruski umjetnik ima mračan smisao za humor, njegove ilustracije su pune morbidnih prizora Slika nije dostupna Otkriveni novi da Vincijevi crteži?

Da bi stvar bila još složenija, stručnjaci vjeruju da je Rembrandt svoje crteže vjerojatno držao u albumima zajedno s djelima svojih učenika i tim je teže utvrditi autorstvo crteža, drži Peter Schatborn, kurator izložbe u Louvreu.

Nekada se smatralo da je sve što je pronađeno u albumima Rembrandtovo djelo ali s godinama se pokazalo da su sljedbenici imitirali majstorov stil. 

U Louvreu se čuva nekoliko desetaka 'Rembrandta' a neka od tih djela su jednoglasnom ocjenom stručnjaka izgubila pravo na status.

To bi se moglo dogodilo i nekima od 64 crteža koji će se moći pogledati na izložbi otvorenoj od petka.