Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Poštanska marka prodana za 74 tisuće dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka poštanska marka iz 20-ih godina prošlog stoljeća sa stiliziranim likom tadašnjeg predsjednika Jamesa Monroea, koja ima iznimno rijetku tiskarsku grešku, prodana je na dražbi za 74 tisuće dolara.

Vlasnik Stamp Centera, koji je vodio dražbu, Keith Marsh nije želio otkriti ni identitet niti mjesto stanovanja kupca.

Pročitajte i ovo Džepni sat s Titanica, ilustracija Velika aukcija Sat najbogatijeg čovjeka na Titanicu prodan za rekordan iznos Opljačkana pošta, ilustracija Usred dana U popularnom trgovačkom centru maskirani razbojnici opljačkali zaposlenika pošte

Na dražbi se okupilo oko stotinu ljudi, a ponuda nepoznatog kupca stigla je u petak telefonom. Marsh kaže kako je očekivao da će za marku koja je u doba kad je tiskana vrijedaila 10 centi, dobiti između 25 i 50 tisuća dolara (između 145 i 290 tisuća kuna), a sad je postala najvrjednijom markom koju je imao u 27 godina bavljenja njihovom prodajom.

Kupac mora platiti i 12 posto provizije dražbenoj kući (oko 52 tisuće kuna), pa će ga marka u konačnici stajati gotovo pola milijuna kuna. 

Stamp Center dobit će i 10 posto provizije od prodavatelja marke, umirovljenog električara Charlesa Jacobsa, koji će zaraditi 66 600 dolara (oko 390 tisuća kuna).

Iako je u razdoblju od 1923. do 1927. tiskano oko 800 milijuna poštanskih maraka, tipična Monroe marka ima 11 perforiranih rupica na svakom rubu, a skupocjena marka na gornjem rubu ima samo 10 rupica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene