Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mjuziklom o životu Rembrandta, uličnim predstavama i prikazom života u 17. stoljeću, Nizozemska slavi 400 godina od rođenja jednog od najvećih slikara u povijesti. Svečanosti obilježavanja posebno su raskošne u Leidenu, mjestu njegova rođenja te Amsterdamu, gdje je živio.


Leiden je organizator velikog festivala gdje se u restoranima poslužuje hrana i piće karakteristični za nizozemsko 17. stoljeće, a publiku zabavljaju glumci nastupima u uličnim predstavama.

Vezani članci Slika nije dostupna U teškom je stanju: Zbog napada na nizozemskog novinara uhićeno troje ljudi, oglasio se i kralj U Amsterdamu ustrijeljen novinar Šok u Nizozemskoj: Poznatom novinaru crne kronike pucali u glavu na ulici u Amsterdamu

U Amsredamu su, pak, neka od njegovih najslavnijih izloženih djela prikazana na uličnim displayima, kako bi ih turisti mogli bolje promotriti.

Proslava će kulminirati subotnjim izvođenjem mjuzikla o životu velikog slikara u amsterdamskom Kraljevskom kazalištu, kojim autori pokušavaju dočarati privatni život slikara i kontekst u kojem je autor Noćne straže radio.

Za razliku od većine Starih Majstora, Rembrandt je bio slavan još za života, uživao je ugled u društvu i bio vrlo imućan.

1634. godine oženio je Saskiu Uylenburg s kojom je imao četvero djece. Nakon njene smrti 1642. godine započeo je novu vezu s dadiljom svoje djece, a nakon toga s mnogo mlađom spremačicom.

Nakon skandala izbačen je iz visokog društva, a nekoliko godina kasnije je bankrotirao.

Umro je 1669. godine u siromaštvu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju