Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ozonski sloj oko Zemlje, koji je bio ozbiljno ugrožen u XX. stoljeću, neće se potpuno oporaviti prije 2065. godine, izvijestilo je više agencija UN-a.


U izvješću koje su objavili Svjetska meteorološka organizacija i UN-ov program za okoliš, oko 250 znanstvenika tvrdi da se kemijski proizvodi koji su pogubni za ozonski sloj - među kojima neki dolaze iz običnih hladnjaka - puno više rabe i proizvode nego se to mislio u trenutku njihove zabrane.

Vezani članci Riječki Riperaj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Više ne moraju tražiti servisere i krojače: Nova "uradi sam" radionica nudi besplatan popravak starih predmeta Eko-vrtić u zaleđu Novog Vinodolskog (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Oni već sada mijenjaju svijet: Koriste tijesto umjesto plastelina, igraju se igračkama od drva i kartona, sade borove... I svi imaju manje od 6 godina

Kako tvrde stručnjaci, ozonski sloj koji štiti Zemlju od pretjeranog
Sunčeva zračenja počet će se obnavljati iznad umjerenog nastanjenog pojasa obiju polutka oko 2049., a ne 2044., dok će se iznad Antarktike oporaviti petnaest godina kasnije od predviđanja, 2065. godine.

Uporaba većine kemijskih tvari štetnih za ozonski sloj je zabranjena ili će to uskoro biti na temelju Protokola iz Montreala iz 1989. koji je jedan od rijetkih ugovora s polja ekologije koji je donio rezultate.

U istraživanju objavljenom u svibnju u britanskom znanstvenom
časopisu Nature ističe se da procjene o normalizaciji ozonskog sloja nisu vodile računa o šteti koju uzrokuju vulkanske erupcije, sunčane oluje i drugi prirodni fenomeni.