Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ozonski sloj oko Zemlje, koji je bio ozbiljno ugrožen u XX. stoljeću, neće se potpuno oporaviti prije 2065. godine, izvijestilo je više agencija UN-a.


U izvješću koje su objavili Svjetska meteorološka organizacija i UN-ov program za okoliš, oko 250 znanstvenika tvrdi da se kemijski proizvodi koji su pogubni za ozonski sloj - među kojima neki dolaze iz običnih hladnjaka - puno više rabe i proizvode nego se to mislio u trenutku njihove zabrane.

Vezani članci Kokain, Kolumbija Proizvodnja koke dosegnula nezapamćene razine: "Eksplozija bi trebala zvoniti na uzbunu svima" Ilustracija Objavljeno veliko izvješće o ratnim zločinima Rusije: Od ubojstava i mučenja do deportacije djece i "poziva Putinu"

Kako tvrde stručnjaci, ozonski sloj koji štiti Zemlju od pretjeranog
Sunčeva zračenja počet će se obnavljati iznad umjerenog nastanjenog pojasa obiju polutka oko 2049., a ne 2044., dok će se iznad Antarktike oporaviti petnaest godina kasnije od predviđanja, 2065. godine.

Uporaba većine kemijskih tvari štetnih za ozonski sloj je zabranjena ili će to uskoro biti na temelju Protokola iz Montreala iz 1989. koji je jedan od rijetkih ugovora s polja ekologije koji je donio rezultate.

U istraživanju objavljenom u svibnju u britanskom znanstvenom
časopisu Nature ističe se da procjene o normalizaciji ozonskog sloja nisu vodile računa o šteti koju uzrokuju vulkanske erupcije, sunčane oluje i drugi prirodni fenomeni.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju