Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nema oporavka ozonskog sloja prije 2065.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ozonski sloj oko Zemlje, koji je bio ozbiljno ugrožen u XX. stoljeću, neće se potpuno oporaviti prije 2065. godine, izvijestilo je više agencija UN-a.

U izvješću koje su objavili Svjetska meteorološka organizacija i UN-ov program za okoliš, oko 250 znanstvenika tvrdi da se kemijski proizvodi koji su pogubni za ozonski sloj - među kojima neki dolaze iz običnih hladnjaka - puno više rabe i proizvode nego se to mislio u trenutku njihove zabrane.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Kako tvrde stručnjaci, ozonski sloj koji štiti Zemlju od pretjeranog
Sunčeva zračenja počet će se obnavljati iznad umjerenog nastanjenog pojasa obiju polutka oko 2049., a ne 2044., dok će se iznad Antarktike oporaviti petnaest godina kasnije od predviđanja, 2065. godine.

Uporaba većine kemijskih tvari štetnih za ozonski sloj je zabranjena ili će to uskoro biti na temelju Protokola iz Montreala iz 1989. koji je jedan od rijetkih ugovora s polja ekologije koji je donio rezultate.

U istraživanju objavljenom u svibnju u britanskom znanstvenom
časopisu Nature ističe se da procjene o normalizaciji ozonskog sloja nisu vodile računa o šteti koju uzrokuju vulkanske erupcije, sunčane oluje i drugi prirodni fenomeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene