U čuvenoj amsterdamskoj četvrti 'Crvenih svjetiljki' svečano je otkriven prvi spomenik prostitutkama. Svečanost, kao i sama četvrt, privukla je brojne znatiželjnike.


Svečanost otkrivanja spomenika upriličena je baš na amsterdamski Open Day.

Vezani članci Slika nije dostupna U 'gradu grijeha' prostitucija prelazi u podzemlje Slika nije dostupna Amsterdam želi zatvoriti izloge prostitutki u Ulici crvenih svjetiljki?

Statua je smještana u samom srcu 'Red Light Districta', a posvećena je milijunaima žena koje se bave najstarijim zanatom na svijetu.

'Spomenik nije postavljen da bi pokazao ljudima kako je prostitucija super, on je tu jer prostitucija postoji, a ne pridaje joj se dostojna pažnja' kaže Mariska Majoor, organizatorica postavljanja spomenika.

Spomenik je izradio nizozemski umjetnik Els Ruiers po uzoru na poznatog transvestita Astrid.

Na Open Day u Amsterdamu su brojni 'izlozi', peep-showi i sex klubovi otvoreni dulje no inače, a u mnoge klubove i na predstave na taj je dan ulaz besplatan. 

Besplatne su i neke predstave uživo u Casa Rosso. Posjetititelji Open Daya mogu i razgovarati sa ženama koje rade u poznatoj ulici. 

No tu prestaje 'otvorenost' posebnog dana u Amsterdamu. Za sve ostale eventualne usluge ipak ćete morati platiti. 

'Open Day je više namjenjen ženama. Ako znaju čime se bavimo možda im više neće smetati ako njihovi muškarci dolaze ovamo. Sve je to samo zabava' kaže jedna od prostitutki Love.

Neke su djevojke svoje 'izloge' nakratko prepustile muškarcima. To je bila prilika za uživanje ženskim posjetiteljicama jer polugoli ili goli muškarci u 'izlozima' nisu česta pojava čak ni u toj amsterdamskoj četvrti. 

'Sva ova pažnja žena koje prolaze je nevjerojatna' rekao je David jedan od sretnika kojem su cure prepustile 'izlog'.