Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Okajanje" Tima Burtona, epska romantična drama o iskupljenju, osvojila je 65. godišnju nagradu Zlatni globus za najbolji igrani film, objavljeno je u nedjelju navečer na dodjeli nagrada u Los Angelesu koja je sličila konferenciji za tisak, jer je zbog dvomjesečnog štrajka hollywoodskih scenarista otkazana uobičajena trosatna svečana dodjela s filmskim zvijezdama i show-programom.


Ovogodišnje kandidate i dobitnike nagrade Zlatni globus, koju dodjeljuje Udruženje stranih dopisnika u Hollywoodu, proglašavali su i komentirali televizijski novinari specijalizirani za vijesti o poznatima, kao što je Mary Hart iz "Entertainment Tonight".

Vezani članci Slika nije dostupna Gervaisu 'komični' monolog na Zlatnom globusu nije sporan Slika nije dostupna Najneugodnije otvaranje Zlatnog globusa u povijesti te nagrade

U velikoj dvorani Beverly Hilton hotela na dodjeli nije bilo filmskih zvijezda i autora, a uz voditelje jednosatne emisije TV mreže NBC, bili su samo novinari, fotografi i snimatelji.

Predsjednik Udruženja stranih dopisnika Jorge Camara obećao je da će se iduće godine "Zlatni globus vratiti veći i bolji nego ikad", dok su predstavnici štrajkaša kazali kako im je otkazivanje Zlatnog globusa donijelo više publiciteta od svih dosadašnjih akcija.

Filmska adaptacija broadwayskog mjuzikla "Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street" nagrađen je u kategoriji najboljeg mjuzikla ili komedije. Zvijezda filma Johnny Depp, osvojio je svoj prvi Zlatni globus za glavnu ulogu, u kategoriji mjuzikla ili komedije.

Veteranka Julie Christie nagrađene je za glavnu ulogu u drami za interpretaciju žene oboljele od Alzheimerove bolesti u filmu "Away From Her".

Daniel Day Lewis osvojio je Zlatni globus za glavnu ulogu u
kategoriji drame, za film "There Will be Blood", u kojem igra
pohlepnog naftaškog tajkuna.

Francusko američka koprodukcija "The Diving Bell and the Butterfly" nagrađena je kao najbolji film na stranom jeziku, a njezin autor Julian Schnabel za najbolju režiju.

Western braće Joela i Ethana Coena "No Country for Old Man" osvojio je Zlatni globus za najbolji scenarij, a Javier Bardem za sporednu mušku ulogu u istom filmu.

Nagrada za sporednu žensku ulogu pripala je Cate Blanchet za film "I'm Not There".

Marion Cotillard nagrađena je kao najbolja glumica u mjuziklu ili komediji za izvanrednu personifikaciju francuske šansonijerke Edith Piaf u "La vie en rose".

Priča o štakoru s kuharskim talentom "Ratatouille", autora Brada Birda nagrađenog Oscarom za "Izbavitelje", proglašena je najboljim animiranim filmom.

Film "Okajanje" nagrađen je i za najbolju originalnu glazbu.

Među televizijskim dobitnicima Zlatnog globusa, za najbolju dramsku TV seriju proglašena je "Mad Man", a za najboljeg glumca Jon Hamm iz iste serije.

Glen Close je nagrađena kao najbolja glumica za TV dramu "Damages".

Najbolja TV serija u kategoriji komedije ili mjuzikla je "Extras",
najbolji glumac u toj kategoriji je David Duchovny za
"Californication", a najbolja glumica Tina Fey za "30 Rock".

Najbolja mini serija ili TV film je "Longford", a u toj su kategoriji najbolji glumac Jim Broadbent iz "Longforda" te najbolja glumica Queen Latifah iz "Life Suport".

Jeremy Piven nagrađen je kao za najbolju sporednu mušku ulogu u mini-seriji ili TV filmu za "Svitu", dok je Zlatni globus za najbolju sporednu žensku ulogu dobila Samantha Morton za "Longford".

Nagrada Zlatni globus oduvijek se smatralo najboljim pokazateljem za nagradu Oscar Američke filmske akademije, no ove bi se godine ta podudarnost mogla odnositi i na mogućnost da štrajk scenarista poremeti i svečanu dodjelu Oscara.

Predsjednik Sindikata scenarista Patric Verrone rekao je kako njegovim članovima neće biti dopušteno da rade na tom showu, dok organizatori dodjele Oscara inzistiraju da će se ona održati po planu, 24. veljače, sa scenaristima ili bez njih.