Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

"Irak na prodaju: Ratni profiteri" novi je film koji se počeo prikazivati u američkim kino dvoranama. Radi se o 75-minutnom napadu redatelja Roberta Greenwalda na privatne kompanije koje osiguravaju hranu, vodu, poštanske usluge, pa čak i osobe koje ispituju zatvorenike.


Te kompanije – kako tvrde autori filma – potkradaju američke porezne obveznike. Na primjer, spaljivanjem opreme koja bi se mogla popraviti.

Vezani članci Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Povijesni susret pape Franje i šijitskog duhovnog vođe Sistanija Prizor iz filma 4700 kilometara daleko - 1 Kao 15-godišnjak s majkom i sestrama pobjegao u Hrvatsku: "Tata je htio udati svoje 9-godišnje kćeri. Mami je prijetio da će joj baciti kiselinu u lice"

U filmu članovi obitelji četvorice zaštitara privatne kompanije Blackwater, koji su masakrirani u Faludži, tvrde da su njihovi sinovi poginuli zato što je kompanija htjela uštedjeti na sigurnosnoj opremi.

Donna Zovko, majka ubijenog Jerka Jerrya Zovka, američkog Hrvata rodom iz Posušja kaže: “Moj sin danas nije među živima zato što ljude kojima je vjerovao i za koje je radio nije bilo briga za njega”.

Kompanija Blackwater nije htjela komentirati zato što se je incident u Faludži predmet sudske tužbe. Korporacija Halliburton kaže da se radi o još jednom prežvakavanju netočnih i recikliranih informacija. 

Kritičari kažu da gledatelji ne bi trebali očekivati uravnoteženost od ovakvog filma koji je jedan u nizu ljevičarski orijentiranih dokumenataraca u Sjedinjenim Državama.