Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Film "Dobro jutro" Ante Babaje dobitnik je Velike nagrade 16. Dana hrvatskog filma, koji završavaju večeras svečanom dodjelom u Studentskom centru.


Taj je film osvojio i nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Vezani članci Irena Žilić Irena Žilić u potpuno drugačijem ambijentu na dodjeli nagrada Rock&Off: "Drago mi je da sam imala priliku biti dio toga" Alemka Markotić i Natalija Prica I Alemka Markotić i Bandićeva zastupnica Natalija Prica bore se za titulu ''Zagrepčanka godine''

Ante Babaja snimio je nagrađeni film u jednom zagrebačkom Domu za stare i nemoćne osobe, u kojem i sam živi. 

Autor, koji je na otvorenju ovogodišnjih 'Dana' primio "Oktavijana" za životno djelo, dokumentirao je svoju i svakodnevicu većine drugih štićenika, uspoređujući je s materijalom iz svojih prijašnjih filmova.

Petar Krelja osvojio je za dokumentarni film "Moja susjeda Tanja". 

Nagradu za najbolju režiju, a Nagradu za najbolji scenarij dobio je Branko Schmidt za dokumentarni film "Panj pun olova".

Hrvoje Mršić nagrađen je za montažu glazbenog spota grupe
"Delyricum", a Arsen Dedić za glazbu u filmovima "Zakaj sam pevca razapel" i "Dragi Vincent".

Najboljim debitantom proglašen je Nikola Strašek za
dokumentarni film "Ubil bum te!", koji je za taj film dobio i nagradu "Jelena Rajković" Hrvatskog društva filmskih redatelja za najboljeg autora do 30 godina starosti.

Nagradu "Dana" za najboljeg producenta dobio je "Fade In", dok je kao najbolji snimatelj nagrađen Želimir Guberović za dokumentarni film "Dragi Vincent.

Nagrada "Oktavijan" za igrani film dodijeljena je ostvarenju Snježane Tribuson "Tri ljubavne priče".

Film "Unplugged" Stjepana Mihaljevića osvojio je "Oktavijana" u kategoriji animiranog filma, dok za eksperimentalni film nagradu dijele filmovi "Mala smrt" Damira Čučića i "They" Galeba Vekića.

Najbolji namjenski film po izboru kritičara je "Oscar City" skupine autora, a najbolji glazbeni spot "Put u sumrak" Darka Rundeka, u režiji Radislava Jovanova Gonze.

Nagradu "Zlatna uljanica" tjednika "Glas Koncila" za promicanje etičkih vrijednosti na filmu dobio je dokumentarni film "Tragom sjećanja" Davora Borića.

Na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma, od 14. travnja u konkurenciji je prikazano bilo 118 filmova, a bio je priređen i bogati popratni program.