Brač, otok u blizini Splita, mnogima je poznat po prekrasnim plažama, bujnoj vegetaciji i kvalitetnom kamenu, ali rijetki znaju da se na Braču nalazi i pustinja. No, u ovom se slučaju ne radi o gomili užarenog pijeska već o pustinjačkoj nastambi koja predstavlja vrijedan povijesni spomenik.


Brač je veoma važno turističko odredište na Jadranu s veoma ugodnom mediteranskom klimom zbog čega je atraktivan cijele godine, a ponajviše ljeti. Još je bizantski car Konstantin Porfirogenet Brač prozvao najljepšim i najplodnijim otokom u Jadranu. Brač se odlikuje prekrasnim mjestašcima u kojima se mogu pronaći impresivne palače bračkog plemstva i jedinstvene plaže. Najpoznatije turističko mjesto svakako je Bol kojeg krasi njegov najveći ponos – Zlatni rat, jedna od najljepših plaža čitavog Jadrana koja u stalnoj igri vjetra i valova neprestano pomiče svoj svjetski poznati rt.

>> Posjetite Hum, najmanji na grad na svijetu

Vezani članci Dom zdravlja u Supetru Ugroženo više od 4000 pacijentica! Sestra je dala otkaz, a ginekolog (70) ne zna hoće li nastaviti raditi: "Uvjeti su kao u srednjem vijeku" Ministar Ćorić u akciji čišćenja na Braču - 1 Ministar Ćorić u akciji čišćenja podmorja na Braču: "Nevjerojatno je koliko otpada ljudi bacaju u okoliš i more"

Jedna od najvećih posebnosti otoka Brača je takozvana pustinja Blaca na južnoj strani otoka. Riječ je o pustinjačkom prebivalištu ili eremitoriju koji je nastao u 15. stoljeću. Pustinjaštvo je način života koji se pojavio u ranom kršćanstvu, a podrazumijeva potpunu izolaciju od civilizacije iz vjerskih razloga. Iako se u početku radilo o pojedincima koji su odlučili živjeti u potpunoj samoći, s vremenom su nastale i zajednice pustinjaka koje u većini slučajeva nisu pripadale nekom crkvenom redu, ali bi prihvatile pravila nekog reda kojih bi se zatim držale.

>> Opatija bajna, dragulj sjevernog Jadrana

Najpoznatije pustinje u Hrvatskoj nalaze se na Čiovu, Šolti i Braču te većinom potječu iz 15. i 16. stoljeća. Pustinju Blacu utemeljili su pustinjaci glagoljaši iz Poljica koji su pobjegli od napada Turaka. U početku su živjeli u kamenoj pećini te su obrađivali zemlju, a s gradnjom današnje pustinje započinju 1570. godine kada dobivaju dozvolu od bračkog kneza za podizanje samostana i crkve. Tijekom povijesti posjed je sustavno proširivan, pa je tako prvotno, renesansno izdanje obogaćeno i baroknom arhitekturom. Danas je pustinja prekrasna zaokružena cjelina koja predstavlja iznenađujuć sklad graditeljstva i izvorne prirode.

>> Smaragdna čarolija u Skradu

Upravo iz tog razloga pustinja Blaca ima veliku spomeničku vrijednost te je jedan o mogućih hrvatskih kandidata za uvrštenje u UNESCO-vu spomeničku baštinu. Pustinja uistinu oduzima dah kada je prvi puta ugledate kako ponosno stoji na osami poput isklesanog dragulja. Danas je njezinoj ljepoti može diviti svatko jer od 1963. godine više nije u funkciji te je pretvorena u muzej. Osim njezine vanjštine veoma je impresivan i interijer ispunjen starim namještajem i astronomskim spravama, a posebno je zanimljiva stara i veoma bogata knjižnica. Cijeli je kompleks vrijedan istraživanja te se svakako vrijedi zaputiti u pustinju Blacu i otkriti kako su živjeli stari pustinjaci.

Više preporuka za vikend potražite na onecroatia.info.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.