Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crikvenica idealna destinacija

Proljetni izlet u Primorje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crikvenica je jedno od četiri slikovitih turističkih mjestašca u Hrvatskom primorju koja čine Grad Crikvenicu. S obzirom na izrazito povoljnu klimu i prometni položaj idealna je destinacija za kratke proljetne izlete na obalu.

Grad Crikvenica smješten je u Kvarnerskom zaljevu, a obuhvaća četiri gotovo spojena mjesta: Selce, Crikvenicu, Dramalj i Jadranovo. Svako je drugačije i posebno na svoj način, no zajedno daju skladnu cjelinu koja se pokazala kao dobitna turistička kombinacija. Tome pridonosi i odlična prometna povezanost budući da je grad udaljen samo 35 kilometara od Rijeke, središta Primorsko-goranske županije. Također, u blizini je i zračna luka na otoku Krku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Upoznajte Lujzijanu Putovanje cestom turizma i povijesti Slika nije dostupna Preporuka za vikend Medvedgrad - utvrda Crne kraljice prepuna intrigi i legendi

>> Medvedgrad - utvrda Crne kraljice prepuna intrigi i legendi

Najveće i turistički najpoznatije od četiri mjestašca je samo naselje Crikvenica. Smjestila se u priobalnom pojasu između mora i grebena s bogatom šumskom vegetacijom. Utemeljio ju je Nikola IV. Frankopan 14. kolovoza 1412. godine, a taj se datum i danas slavi kao dan grada. On je na taj dan potpisao darovnicu kojom je odlučeno da se izgradi samostan uz staru srednjovjekovnu „crikvu“ po kojoj je grad i dobio ime.

Nakon što je samostan izgrađen, a crkva obnovljena postali su središtem javnog i kulturnog života. Stara „crikva“ danas je župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u središtu mjesta. Zanimljivo je da se upravo u tom samostanu obrazovao Julije Klović, najpoznatiji hrvatski minijaturist koji spada u sam vrh svjetskog slikarstva.

Crikvenica ima stogodišnju turističku tradiciju koja je rezultat bogate i raznolike ponude. Budući da se Hrvatsko primorje može pohvaliti iznimno povoljnom klimom, Crikvenica je odlična destinacija za izlet tijekom cijele godine. Raznolik smještaj, bogata gastronomska ponuda i razne manifestacije očekuju turiste bez obzira na to kada se odlučili na posjet ovom slikovitom mjestašcu. Grad se također može pohvaliti i nizom pješčanih i šljunčanih plaža koje su međusobno povezane prekrasnom šetnicom između grada i mora kroz mediteransko raslinje.

Ukoliko posjetite Crikvenicu svakako vrijedi razgledati i kulturno-povijesnu baštinu, poput brojnih crkvica i kapelica. Od 2007. godine otvoren je i Muzej grada sa zanimljivim postavama poput one arheološke, prirodoslovne i ribarske. A svakako vrijedi razgledati i Gradsku galeriju u kojoj je prikazano suvremeno likovno stvaralaštvo toga prostora. Jedna od najvećih atrakcija među turistima svakako je Aquarium smješten u centru. U njemu se može razgledati više od stotinu riba iz Jadranskog mora, ali i primjerci iz tropskih mora i slatkih voda.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene