Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednikov i premijerkin poziv na sastanak podsjeća kao na poziv za tulum. Tko se prvi sjetio, na čiji će tulum doći bolja ekipa.


Vezani članci Joe Biden "To su bile iste riječi!": Biden otkrio nevjerojatan detalj o napadu na dom šefice parlamenta koji je mnoge prestravio Zagađenje u Bakarskom zaljevu "Kad nema brodova - idila. Kad dođu, ne može se živjeti": Doznajte što je pokazala uznemirujuća analiza dna i površine mora Bakarskog zaljeva

I onda je predsjednik dobio odgovor najbolje ekipe, a premijerki su ostale kao u onim filmovima samo prijateljice koje će biti s njom na čaju, te pričati i ogovarati one koji su otišli na drugi tulum.

No nije tu samo pitanje tuluma, tko se prvi sjetio, gdje će biti zabavnije, to sve govori mnogo više. Duboko nepovjerenje, nepostojanje minimuma povjerenje, a zemlja tone.

Nije ovo pokušaj izjednačavanja dvaju poziva na sastanke no čini mi se da je mnogo nezrelije reagirala premijerka. Ako su svi dobili i prihvatili poziv predsjednika, a jedino premijerka to niti je vidjela niti išta zna možda to govori i o pomankanju državničke geste kod prvog stanovnika Banskih dvora.

Teško je možda i neprimjereno premijerku sada uspoređivati s Sanaderom, ali on bi sve odigrao mnogo mudrije. Sigurno bi ludovao u četiri zida, psovao i bio ljut no na kraju bi otišao i ne bi se doveo u situaciju da se svađa s predsjednikom. On je recimo imao mnogo prilika da se svađa s tadašnjim predsjednikom Mesićem, ali je sve lukavije odradio i odigrao. Poraze je pretvarao u najbolju ruku u dobar kompromis.

Premijerka Kosor zadnjih dana gubi državničku crtu u vladanju, a sve se češće ponaša kao povrijeđena  gospođa. Možda se ona tako i osjeća i ima pravo to misliti, ali ona je predsjednica Vlade i od nje se očekuje više državničkog, a manje uvrijeđenog ponosa.

Vlada kao vatrogasno društvo

Banski dvori možda i pod utjecajem svega zadnjih dana se ponašaju kao uvrijeđena dama koja reagira infantilno, a ne racionalno kako se očekuje da se Vlada zemlje koja je u krizi i ponaša.

Tako da se eto nacija ne bi šokirala kada im benzin skoči na 10 kuna. Vlada donosi odluku koja je možda na prvu simpatična, ali dugoročno pogubna. Proračun je s 15 lipa jeftinijim benzinom izgubio 250 milijuna kuna. A što ćemo za 14 dana kada opet benzin poskupi. Opet raditi proračunsku rupu koja će se pretvoriti u provaliju. A sve zato što se netko nekome želi svidjeti. Suludo. Benzin nije socijalna kategorija i na žalost to mnogi moraju shvatiti pa i u Vladi, a ovako malo populizma i malo dodvoravanja, a nimalo državničkog ponašanja.

A ministri su kao na ringišpilu. Zbunjeni čekaju, osluškuju i ponašaju se kao djeca. Jer eto premijerka sjedne doma i navečer donosi odluke koje zbunjuju sve, a onda su joj suradnici kao vatrogasci koji gase požare.

Banski dvori protiv svih

Pa su se Banski dvori i HDZ pretvorili u društvo koje svojim potezom u ovoj teškoj situaciji umjesto da smiruje strasti dolijeva svojim potezima i odlukama ulje na vatru. Svaki dan otvara jednu novu političku frontu, a sve to u godini izbora. Ukratko ekipa na vlasti se ponaša kao dječica kojoj je uzeta neka igračka i onda ruše i viču na sve oko sebe.

Vrhunac toga je ponašanje prema Rohatinskom što je nastavak HDZ-ove politike da ignoriraju na sve što guverner godinama govori. Prvi je 2007 upozoravao, HDZ ga je ismijavao, onda je apelirao, HDZ je progledao, molio, HDZ je priznao krizu, ali već je bilo kasno. Mnoge su zemlje odavno to utvrdile i borile se.

Onda je HDZ donio program koji je više izgledao kao pokazna vježba, a ne rat krizi. Rohatinski je da spasi što se spasiti da pomogao. Ali i dalje je upozoravao. Trošimo ono što nemamo, ali HDZ je i dalje imao zabijenu glavu u pijesku.

I kada se guverner s bankarima i poslodavcima dogovori da im pušta 6 milijardi kuna, ali ne za potrošnju već proizvodnju. Vlada koja bi to trebala pozdraviti ponaša se kao uvrijeđena dama.

I opet možda loša usporedba, Sanader bi ludovao, ljutio se unutar četiri zida, a javno bi pozdravio odluku . A premijerka piše uvrijeđena pisma, ovaj put na guvernera. Kako je krenulo svakog dana ćemo iz Banskih dvora dobivati takva pisma. Vlada će kukati kako je sama protiv svih. Možda, ali koliko su oni krivi svojim ponašanjem da svakim novim danom dobiju jednog novog neprijatelja. Puno na žalost po njih, ali ni to oni neće priznati. Već će sigurno. I kad priznaju bit će kasno po njih.

>> Arhiva

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju