Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZLOSTAVLJANJE U CRKVI

Slovenski jezuiti zatražili oprost: Njihov član koristio "psiho-duhovnu" kontrolu za seks

ilustracija
ilustracija Foto: Getty Images
Slovenski isusovački red vjeruje da su navodi o spolnom zlostavljanju koje je počinio njihov istaknuti član istinite i zbog toga su zatražili oprost, objavili su na svojoj mrežnoj stranici nakon godišnjeg okupljanja. Riječ je o aferi vezanoj uz oca Marka Ivana Rupnika, koja je potresla Sloveniju i Katoličku crkvu.

Nakon što su talijanski mediji u studenom objavili da je 68-godišnji Marko Ivan Rupnik spolno i psihološki zlostavljao redovnice kojima je bio duhovnik u Sloveniji prije tri desetljeća, slovenski jezuiti priznali su slučaj i zatražili oprost, piše agencija Reuters.

Na svojoj mrežnoj stranici u tekstu objavljenom u petak, slovenski jezuiti navode da Rupnik od 1993. djeluje u Rimu i za njega je odgovorno tamošnje čelništvo Družbe Isusove.

"Vjerujemo u iskrenost redovnica i drugih žrtava koje su progovorile o svojim patnjama i okolnostima emocionalnog, spolnog i duhovnog zlostavljanja koje je počinio naš brat. Iskreno tražimo oprost", objavljeno je na stranici.

Pročitajte i ovo Ilustracija OPSEŽNA REFORMA Njemačka će olakšati uvjete za stjecanje državljanstva: Uvodi se važna promjena

Dodaju da izjave redovnica pokazuju da nadležni crkveni čelnici nisu poduzeli primjerene mjere, a to je produljilo i povećalo patnju brojnih žena.

Rupnik je ekskomuniciran prije nekoliko godina, ali izopćenje je naknadno ukinuto otkako se on pokajao, piše Reuters.

Neki vodeći isusovci zatražili su potpunu reviziju i preispitivanje načina na koji je Vatikan istraživao slučaj kako bi cjelovita istraga pokazala punu istinu i omogućila pravdu.

Slučaj je neugodan ne samo za red već i za samog papu Franju, koji pripada Družbi Isusovoj, napominje Reuters.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Iranu BRUTALNA KAZNA Iran smaknuo još dvojicu muškaraca povezanih s masovnim prosvjedima

Gotovo dva mjeseca ne zna se gdje je Rupnik koji je u Katoličkoj crkvi dobro poznat po svom umjetničkom radu te je između ostalog vodio obnovu kapele vatikanske Apostolske palače u doba pontifikata Ivana Pavla II. 1999. godine.

U prosincu je 58-godišnja bivša redovnica u intervjuu za talijanski list opisala kako se Rupnik koristio "psiho-duhovnom" kontrolom nad njom da bi je privolio na seks, čak je nagovarao na spolno općenje u troje te na gledanje pornografskih filmova.

"Sve ljude dobre volje pozivamo na otvoreni dijalog, na pomoć i sudjelovanje uz zahvale svima koji su istupili i poziv drugima da progovre", navode jezuiti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene