Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POTRAGA ZA NESTALIMA

Nijemci bijesni - devet dana prije katastrofe Britanci upozoravali Njemačku na poplave: ''Upozorenja na kraju nisu dospjela do građana"

Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji bliži se dvije stotine, a vjerojatno će i rasti s obzirom na to da se i dalje traga za najmanje više stotina nestalih. Bit će potrebni tjedni za procjenu šteta koje bi se mogle brojiti u milijardama eura, a u međuvremenu sustav uzbunjivanja u slučaju elementarnih nepogoda u Njemačkoj na udaru je kritika zbog prekasnog upozoravanja građana.

"Kada je u pitanju zaštita od katastrofa, u istoj smo mjeri loše pripremljeni kao što je to bio slučaj i s pandemijom", rekao je glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja Karl Lauterbach dnevniku Rheinische Post.

On je rekao kako se Njemačka mora bolje pripremiti na takve slučajeve jer će u budućnosti biti "i više pandemija i više katastrofa" poput ove koja je prošlog tjedna pogodila Njemačku.

Pročitajte i ovo Poplave u Njemačkoj Stotine osoba nestalo Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

Političar oporbene Liberalno demokratske stranke (FDP) Michael Theurer govori o "potpunom kolapsu sustava za uzbunjivanje" i ukazuje na to da su njemačke vlasti danima prije obilnih kiša bile upozoravane na mogućnost izlijevanja rijeka iz korita.

"Pravovremena upozorenja meteorologa nisu prenesena stanovništvu i tu su zakazale i vlasti i javni medijski servis", rekao je Theurer.

Njemačka vlada odbacila optužbe: Katastrofa se proglašava lokalno, ne iz Berlina

Njemačka vlada i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacili su kritike o neučinkovitom sustavu uzbunjivanja u slučaju prošlotjednih katastrofalnih poplava na zapadu Njemačke.

"Iz Ureda za uzbunjivanje i zaštitu građana mi je rečeno da su komunikacijski putovi funkcionirali", rekao je Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) prilikom obilaska poplavljenih područja. On je odbacio zahtjeve za promjenom sustava obavještavanja u slučaju katastrofa.

Rasprava u Njemačkoj rasplamsala se nakon što su britanski mediji prenijeli izjave nekih stručnjaka koji su rekli da su europske institucije višestruko upozoravale Njemačku na dolazak ogromnih količina oborina.

"Katastrofa se proglašava lokalno, a ne iz Berlina", rekao je Seehofer i dodao kako je na saveznoj razini komunikacija funkcionirala, a u ono što se događalo na razini saveznih pokrajina se "ne želi miješati".

On je istodobno kritiku na račun komunikacije tijekom poplave nazvao "jeftinom predizbornom kampanjom" koja je na trenutke djeluje "otrcano".

"Pucanje lanca'' upozorenja koja na kraju nisu dospjela do građana? 

Britanska hidrologinja i jedna od autorica Europskog sustava za upozorenje od poplava (Efas) Hannah Clocke rekla je kako je Njemačka 24 sata uoči izlijevanja rijeke Ahr bila upozorena na tu vjerojatnost. Kasnije je upravo u tom području poginulo više od stotinu ljudi.

"Prve naznake da se sprema katastrofa Njemačkoj su upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, a 24 sata ranije Njemačka je dobila precizne podatke o tome gdje će doći do poplava", rekla je Clocke za Sunday Times.

Ona je i za njemački javni servis ZDF rekla kako je Njemačka bila upozorena, ali da je očito došlo do "pucanja lanca upozorenja koja na kraju nisu dospjela do građana".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bujice nosile automobile Nove poplave pogodile Njemačku i Austriju i dalje raste broj poginulih: "Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni''

Ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, jedne od dviju pokrajina najteže pogođenih poplavama, priznalo je da je već prošlog ponedjeljka, dva dana prije poplava, imalo saznanja o "ekstremnom nevremenu" koje se nadvija nad pogođenim područjem.

Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Schuster branio se od kritika i ustvrdio kako je "infrastruktura uzbunjivanja" funkcionirala na razini komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

"Mi smo preko naših aplikacija i medija izdali više od 200 upozorenja", rekao je Schuster. On je istodobno kazao kako nije moguće s preciznošću reći na kojim bi se mjestima rijeke mogle izliti.

Schuster se založio za to da se u sustav uzbunjivanja ponovno uključi i mreža sirena koje bi funkcionirale i u slučaju kada, kao što je bio slučaj prošlog tjedna, kolabiraju mobilne telekomunikacijske mreže.



Glasnogovornica savezne vlade je u ponedjeljak na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak ukazala na kombiniranu odgovornost svih razina u slučaju katastrofa, napominjući kako konačna odluka o uzbunjivanju stanovništva leži na razini gradova i općina.

Vlada je također priopćila i kako saveznim pokrajinama u obavještavanju građana u slučaju katastrofa pomaže i Savezni ured za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofa.

Sustav uzbunjivanja u procesu reforme na putu prema poboljšanjima

Istodobno je ukazano na to kako se sustav uzbunjivanja već neko vrijeme nalazi u procesu reforme koji bi trebao uroditi poboljšanjima u lancu obavještavanja. Među ostalim je predviđena ponovna upotreba mreže sirena za uzbunjivanje koje se već dulje vrijeme nalaze izvan upotrebe.

Ovaj ured je prije toga priopćio kako je preko aplikacije za obavještavanje u slučaju opasnosti od katastrofa uoči poplava izdao preko 150 upozorenja.

Armin Laschet, premijer savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, koja je jedna od dvije pokrajine pogođene poplavama, rekao je kako su lokalne vlasti različito reagirale na upozorenja te da su na nekim mjestima najviše problema prouzročile pojave koje nisu na listi postupaka u slučaju borbe protiv poplava.

"Ono što nam je sada potrebno je detaljna analiza kako bi u budućnosti mogli reagirati bolje", rekao je kancelarski kandidat Unije CDU-CSU.



Obilne kiše izazvale su poplave i na istoku Njemačke, a bujice su pogodile i zapad Austrije. Naime, nevrijeme je pogodilo i Sasku i Bavarsku te okolicu Salzburga u Austriji, a u Beču su bile poplavljene postaje podzemne željeznice. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bujice nosile automobile Nove poplave pogodile Njemačku i Austriju i dalje raste broj poginulih: "Ceste i mostovi moraju biti brzo popravljeni''
 
Nevrijeme koje je pogodilo njemačke pokrajine Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Porajnje-Falačku odnijelo je najmanje 155 života. Spasitelji i dalje tragaju za nestalima i ozlijeđenima, a pojedina naselja i dalje su potpuno odsječena od ostatka zemlje.

Pogođena područja u zapadnoj njemačkoj pokrajini Falačko Porajnje posjetila je dan ranije i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zbog poplava skratila posjet SAD-u: ''To su gotovo nestvarni prizori, sablasne slike, njemački jezik ne poznaje riječi kojima bi se opisala ova devastacija.'' Obećala je i da će učiniti više protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena: ''Potrebne su politike koje uzimaju prirodu i klimu više u obzir nego što smo to činili u prethodnim godinama.''

Ministar unutarnjih poslova danas je posjetio poplavljena područja i odbacio kritike prema kojima vlada nije upozorila ljude da im prijete opasne poplave.


Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pala obilna kiša Poplave pogodile Italiju: Hitne službe zatrpane pozivima

U poplavama koje su pogodile Belgiju prošloga tjedna smrtno je stradala najmanje 31 osoba, a nestalima se smatra njh 163, prema službenim podacima. Operacije spašavanja su završile, ali potrage i dalje traju u brojnim zonama. Sljedeći ključni potezi bit će čišćenje i procjena materijalnih šteta. 

Nakon što se vrijeme smirilo kada su oborine prestale i kad je pala razina voda, otkrili su se prizori jezive pustoši. Tisuće ljudi morale su napustiti svoje domove u Pepinsteru, najpogođenijoj općini, a više od 37.000 domaćinstava i dalje je bez električne energije, a 3600 bez plina.

Pročitajte i ovo Poplave u Njemačkoj Stotine osoba nestalo Broj poginulih u poplavama u Njemačkoj i Belgiji narastao na 168

U nizozemskoj pokrajini Limburg vodostaji su i dalje visoki pa se provjeravaju i ojačavaju nasipe, a meteorolozi strahuju da bi se val iz Njemačke i Austrije mogao odraziti i na Bratislavu. Naime, kao rezultat jakih kiša koje su pale prethodnih dana u Njemačkoj i Austriji uz Dunav očekuje se znatan porast razine vode u slovačkom toku Dunava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene