Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brižna majka

Bivši prijatelj 'Bijele udovice': Ona je potpuno normalna, obiteljska osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji prijatelj Samanthe Lewthwaite, Britanke poznatije po nadimku 'Bijela udovica', kaže da je ona potpuno normalna osoba.

O misterioznoj 29-godišnjoj Britanki Samanthi Lewthwaite, u javnosti poznatijoj po nadimku 'Bijela udovica', raspričao se njezin bivši prijatelj Niknam Hussain. Samanthu dovode u vezu s jednim propalim terorističkim napadom u Keniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najgori od najgorih FOTO Ovo je deset najopasnijih ljudi na svijetu Slika nije dostupna Al-Šabab Tko su uopće teroristi koji su izveli pokolj u Nairobiju?

Za ženu koju Interpol traži zbog posjedovanja eksploziva i planiranja počinjenja 'kaznenog djela' krajem 2011. godine u Keniji, a neki je dovode i u vezu s nedavnom krvavom opsadom trgovačkog centra Westgate u Nairobiju, Hussain kaže da mu se uvijek činila 'potpuno normalnom'.

>> Interpol traži 'Bijelu udovicu': Je li sudjelovala u napadu u Keniji?

'Ona je vrlo nježna majka, ima nekoliko djece, obiteljska je osoba. Upoznao sam je kad je već bila odrasla i uvijek je bila okrenuta prema svojoj obitelji', kazao je Hussain u izjavi za Sky News.

Lewthwaite je nadimak 'Bijela udovica' dobila nakon što se doznalo da je njezin suprug bio jedan od bombaša samoubojica u velikom terorističkom napadu na London 7. srpnja 2005. godine.

Gdje se trenutno nalazi nije poznato, no proteklih je nekoliko godina dovođena u vezu s militantnom somalskom skupinom al-Šabab, koja račune polaže globalnoj terorističkoj mreži al-Qaidi. Upravo je al-Šabab preuzeo odgovornost za krvavu opsadu u Nairobiju, no kenijske vlasti tvrde da zasad nemaju dokaza koji bi Samanthu mogli povezati s tim napadom.

Inače, iza Interpolove formulacije o planiranju počinjenja kaznenog djela krajem 2011. godine krije se priča o terorističkom napadu koje su kenijske vlasti u to vrijeme uspjele osujetiti.

Kenijski dužnosnici tvrde da je Lewthwaite sa skupinom drugih osoba doputovala u Keniju kako bi organizirala napad tijekom božićnih praznika negdje uz turistički popularno priobalje, moguće u gradu Mombasi. Ona je u to vrijeme bila trudna sa svojim novim suprugom, državljaninom Kenije, a navodno je vodila financijski dio organizacije napada.

Vlasti su je teretile da je unajmila nekoliko kuća u Mombasi gdje je skupina sastavljala improvizirane eksplozivne naprave. Policija je u tim kućama pronašla materijal za izradu bombi i nekoliko detonatora koji su korišteni i u spomenutom napadu na London.

Samanthu su u jednom trenutku kenijske vlasti uhvatile, ali nisu bile svjesne da je to ona. Pustili su je nakon što im je pokazala putovnicu Južnoafričke Republike. Ubrzo su utvrdili da je putna isprava lažna, no 'Bijela udovica' je već umaknula.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene