Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 55.000 osoba u registru

Zaklada Ana Rukavina ne prestaje rasti, organizirana akcija za pomoć djeci romske manjine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaklada Ana Rukavina ne prestaje rasti. U registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica više je od 55 tisuća osoba.

Do sada su troje liječnika poslali na stručno usavršavanje, opremili su i bolnice. Danas su akcijom upisivanja u registar pomogli djeci romske nacionalne manjine.

Pročitajte i ovo Želim život - 1 Zaklada Ana Rukavina Pozivom podržite humanitarnu akciju "Želim život": Nakon tri godine koncert se vraća na glavni zagrebački trg Koncert Zaklade Ana Rukavina - 3 BROJ 060 9000 I DALJE OTVOREN Veliko hrvatsko srce: Unatoč posebnim okolnostima na božićnom koncertu Želim život prikupljeno je više od milijun kuna

Jedan uzorak krvi mogao bi značiti jedan spašen život jer tako se traže potencijalni donori krvotvornih matičnih stanica. Postupak koji traje svega nekoliko minuta.

„Dva dječaka koja su teško bolesna i treba im koštana srž, i evo došla sam pa da vidimo jesam li kompatibilna“, kaže Sara koja se odlučila dati krv.

Akcija u Kozari Boku

Uz ta dva dječaka, pomoć treba još četvero djece romske nacionalne manjine. Kako bi pronašla kombatibilnog darivatelja, Zaklada Ana Rukavina organizirala je akciju u Kozari Boku.

„Puno je veća vjerojatnost da ćemo pronaći darivatelja za djecu pripadnike etničke skupine, unutar te njihove etničke skupine. Pa smo rekli idemo napraviti tu akciju“, kaže Nadira Duraković, hematolog i koordinator transplantacije koštane srži KBC Zagreb.

Akcijom se još jednom pokazalo koliko je ljudi spremno pomoći. Među njima i oni koji dobro znaju što znači borba s bolešću.

„To je bilo kad je imala 4 godine i to je bila dugoročno borba, izvukla se i sad je evo 18 godina napunila, srednja škola i super“, kaže Ramiz.

Više od 55.000 darivatelja

Do sada su 74 osobe dobile priliku za novi život. A sve je počelo prije 10 godina, Aninim pismom i dvjema riječima koje su odjeknule - želim život.

„Znam da je i Ana ponosna, da ona sve to prati i vidi. Jer ona je rekla da ćemo imati veliki registar“, kaže Marija Rukavina, zaklada Ana Rukavina.

Imala je pravo. Prije 10 godina u registru je bilo 150 potencijalnih darivatelja. Danas ih je više od 55 tisuća.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene