Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro ste pročitali

Dok Čistoća tvrdi da nema dovoljno vozila, Bandić ih poklanja, a Zagreb grca u smeću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića pritišću rokovi koje je pred sebe postavio oko izmjena GUP-a. Novi prijedlog mogao bi se u Skupštini naći već sredinom rujna, a to za oporbu znači da se prigovori građana - opet neće uvažiti.

Gradonačelniku Bandiću na prijedlog izmjena GUP-a koji bi omogućio gradnju na Hipodromu, pristiglo je 10.147 podnesaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna proglasio se koordinatorom za čistoću Milan Bandić ispričao se svima kod kojih se pozivao doma da provjeri odvajaju li otpad: ''Neću to više nikad reći'' Slika nije dostupna uoči rasprave o GUP-u Bandić: ''Od zastupnika očekujem da ne zaustave razvoj Zagreba... branit ću ga do zadnje kapi''

''Demokratsko je pravo građana da pošalju. To je procedura. Procedura je abeceda demokracije, Ured za planiranje i ured za strategiju će obraditi svaku primjedbu'', kaže Bandić.

Iz resornog ministarstva poručuju kako do sada nikad nisu imali slučaj tolike angažiranosti građana oko izmjena GUP-a.

''Grad Zagreb ima administrativnog potencijala, kapacitiran je i može dobro odgovoriti na ovakve zahtjeve'', rekao je Željko Uhlir, državni tajnik u ministarstvu graditeljstva.

Želja gradonačelnika je da se GUP na stolu gradskih zastupnika nađe do 19. rujna. Žurbu oporba pripisuje potpisanom memorandumu s tvrtkom Eagel Hills prema kojem se prostorna dokumentacija za gradnju na Hipodromu mora riješiti za osam plus dodatnih šest mjeseci od potpisivanja ugovora koji je potpisan u ožujku. Zbog svega sumnjaju da će Grad prigovore građana uvažiti.

Što će prihvatiti Grad?

''Što se može napraviti jedino u dva tjedna tako da niti ne pročitate te primjedbe nego ih sve odgovorite. u kratkom postupku? Odbijete, a onda cijela javna rasprava nema smisla'', kaže Tomislav Tomašević, gradski zastupnik ''Zagreb je naš''.

''Sumnjam da će biti prihvaćeno od strane građana, od strane struke, inicijativa i udruga već će se ići jedno ubrzani postupak'', rekao je Renato Petek, gradski zastupnik iz ''Naprijed Hrvatska''.

No iz Grada tvrde da je memorandum neobvezujući te da su rokovi okvirni što je, kažu, poslovna praksa. Izglasa li Skupština GUP u rujnu, prva lopata na Hipodrom ipak neće ove godine.

Kako doznajemo, nakon GUP-a slijedi raspisivanje međunarodnog arhitektonskog natječaja, on bi trebao otkriti što će se na tom području točno nalaziti, potopom će se razraditi urbanistički plan. Na kraju Grad s investitorom mora potpisati ugovor o javno-privatnom partnerstvu, koji će odrediti s kojim ulozima tko od stranaka kreće u posao. Za svaku od stavki Bandić će trebati potporu većine, a sve bi, smatra oporba, moglo potrajati više od godinu dana.

Tajnoviti memorandumi

''S obzirom na cijeli proces pitanje je hoćemo li se već približiti lokalnim izborima i hoće li gradonačelnik ciljati da pokuša nešto napraviti ususret izborima ili će ga sve to spriječiti od ostvarivanja tog plana'', kaže Petek.

''Mislim da će sve teže i teže HDZ stajati ispred ovakvih tajnoviti memoranduma koji se potpisuju u ime Skupštine, a da Skupština nema pojma o tome, i da će onda ukoliko nastave pružati bezuvjetnu podršku Milanu Bandiću izvršiti političko samoubojstvo na lokalnim izborima'', kaže Tomašević.

No prije svega, za izglasavanje GUP-a Bandiću treba suglasnost ministarstva graditeljstva za čijom foteljom sjedi HNS-ov Predrag Štormar. Vladin partner koji s Bandićem oko GUP-a ratuje cijelog ljeta.

GUP je Bandićev najveći problem ove jeseni koji će, kažu upućeni, prema svemu sudeći riješiti tek s premijerom Plenkovićem budući da mu za njegovo donošenje trebaju HDZ-ove ruke, a premijeru u Saboru za potporu Vlade trebaju ruke Bandićevog saborskog kluba.

Stvar dodatno komplicira odnos Bandića s HNS-om - ministrom Štromarom oko GUP-a i ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak oko udžbenika. Pa kad se podvuče crta o svemu će odlučivati dogovor Bandića i premijera.

Poklanja vozila Čistoće

No nije GUP jedini problem Bandića ove jesen. Ima on i lokalnih tema zbog kojih će ga oporba i građani itekako pritiskati. 1. rujna proširuju se parking zone u gradu koji parkirnih mjesta ionako nema dovoljno, kreću obnove mostova i nove prometne gužve, a trebat će i objasniti što planira napraviti sa smećem.

Grad je, izvještavali smo ovih dana, pun otpada. Resorna pročelnica najavila je poskupljenje i kazne, a Čistoća se pravda da za sve nema dovoljno resursa kako ljudskih tako ni tehničkih. I onda u jeku svih tih problema Bandić prošlog petka Imotskom donira kamion za skupljanje otpada. Da, dobro ste čuli, dok Čistoća tvrdi da nema dovoljno vozila, a grad grca u smeću, Bandić poklanja njihova vozila.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene