Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na učenicu

Incident kod škole na Jordanovcu otvorio brojna pitanja: Kako zaštititi djecu od predatora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelje školaraca itekako je iznenadio napad na maloljetnu učenicu jedne zagrebačke osnovne škole. Stariji muškarac napao ju je ispred škole i tu je započela drama koja je završila intervencijom policije. Zabrinuti roditelji traže jamstvo da će im djeca biti sigurna u školi.

Izlazak iz škole umalo je završio kobno za učenicu osnovne škole Jordanovac. Stariji muškarac prišao joj je i pokušao je uvjeriti kako ga je poslala njezina majka te da pođe s njim.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Prometna nesreća kod Makarske - 2 Užasni prizori FOTO Autobus sletio u provaliju s Jadranske magistrale, sve hitne službe su na terenu

Brzom intervencijom policije muškarac je priveden.

Operativnim radom i do sada prikupljenim informacijama identificirana je osoba koja se dovodi u vezu s ovim događajem slijedom čega se poduzimaju mjere i radnje u području kazneno-pravne zaštite djeteta kao i održavanja povoljnog stanja sigurnosti u području škole.

S cijelim događajem upoznata je i resorna ministrica Divjak.

"Razgovarala sam jutros s ministrom unutarnjih poslovsa, policija zapravo ima kontrolu nad situacijom", govori Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Jedno od rješenja za smanjivanje stope kriminaliteta zagrebački gradonačelnik vidi i u kamerama.

"Žao mi je što se to dogodilo, ali vidjet ćemo koje su daljnje neuravnotežene točke da stavimo kamere tamo gdje je to neophodno", govori Milan Bandić.

"Neko dijete može imati psihosomatske smetnje. Bol u glavi, bol u trbuhu, netko može imati noćne more, netko može više ne željeti ostati sam nego biti stalno u prisustvu roditelja, jer svijet za njega više nije sigurno mjesto", govori Gordana Buljan Flander iz Poliklinka za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Stoga građani imaju samo jednu želju, više plavaca na svim ulicama.

Šutnja nije rješenje

Novinar Nove TV  Domagoj Mikić razgovarao je sa Zdravkom Valentom iz odjela za prevenciju PU Zagrebačke.

Hoće li biti više patrola oko vrtića i osnovnih škola?

Policija je pojačala ophodnje u zonama odgojno-obrazovnih ustanova.

Jesu li zagrebačka djeca sigurna, mogu li roditelji odahnuti?

Sigurna su. Roditelji mogu odahnuti. Ovaj primjer pokazuje dobru reakciju djevojčice, ali i policije. Inače, policijski službenici svakodnevno su prisutni u osnovnim školama te u sklopu preventivnih programa uče djecu kako se treba ponašati u slučaju susreta s nepoznatom osobom.

Kako bi se djeca trebala ponašati u ovakvim situacijama? Obično napadači nude razne darove, kako postupati u takvim situacijama?

Savjetujemo da se od nepoznate osobe nikako ne bi smjeli uzimati darovi, igračke, bombone... Svakako, djecu bi trebalo educirati da glasnim negodovanjem i vikanjem zatraže pomoć u sličnim situacijama. U konačnici, jako je važno imati osobu od povjerenja.

Kome se ovakvi slučajevi mogu prijaviti?

Uvijek svakako policiji. No tu je i osoblje škole, ali i bilo koja druga osoba od povjerenja. Važno je kroz edukaciju pokazati djecu da uvijek imaju osobe kojima se mogu obratiti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene